Na een eetstoornis de naakte spreidstand: "Eindelijk heb ik vrede met mijn lichaam"

Een foto die is geplaatst door Emily Nolan (@mykindoflife_em) op

Na een psychische aandoening en een eetstoornis toch poedelnaakt voor de camera poseren en zelfs een spreidstand uit de benen toveren: het is niet ieder maatje meer gegeven. Emily Nolan heeft zich na jaren jojoën echter verzoend met haar molligere vormen. Het prachtige resultaat valt te bewonderen in 'Curves', een ode van fotografe Victoria Janashvili aan dames met dat kilootje extra.

Emily leed aan morfodysforie, in de volksmond beter bekend als 'ingebeelde lelijkheid'. Zich letterlijk blootstellen aan de hele wereld was met andere woorden geen evidente stap. "Die prachtige plaatjes bleven maanden onaangeroerd op mijn computer staan. Nooit gedacht dat ik die naaktfoto's ooit met iemand zou delen. Ik besloot het uiteindelijk toch te doen omdat er moed voor nodig is om de waarheid te tonen."

De strijd met de weegschaal heeft nochtans diepe sporen nagelaten. "Ik voelde me vaak te dik om een slank model te zijn of te dun om plus-size genoemd te worden. Ik vroeg me af waar ik bij hoorde, nooit zag ik een dame met mijn maten complimenten krijgen in de media."

Een foto die is geplaatst door Emily Nolan (@mykindoflife_em) op

De ommekeer kwam er toen Emily zwoer zichzelf graag te zien, hoe ze er ook uitzag. "Het is immers te vermoeiend om te voldoen aan het ideaalbeeld dat iemand anders oplegt."

En dat profiel was precies waar Victoria naar op zoek was. Het thema zou niet toevallig yoga worden: de hindoeïstische filosofie hield Emily overeind in de moeilijkste periodes. "Als ik die foto's nu bekijk, word ik overvallen door emoties. Eindelijk kan ik vrede nemen met mijn lichaam. De media spiegelen mensen vaak een verkeerd beeld van schoonheid voor. Als één iemand zich hierdoor beter in zijn of haar vel voelt, is mijn missie geslaagd. Ik voel me vereerd dat ik mag opkomen voor de miljoenen mannen en vrouwen die in stilte lijden onder hun eetstoornis of zich schamen voor hun lichaam."

Victoria Janashvili Photography's Photos - Victoria Janashvili Photography | Facebook