Exclusief voor abonnees

Moeten we echt acht uur slapen per nacht? “Middagdutje is hét recept voor een lang en gezond leven”

Slaap.
rv Slaap.
We denken dat het ‘normaal’ is: een solide blok van acht uur slaap. Maar net als regisseur en acteur Luk Wyns, die omwille van een onrustige babyzoon in blokken van 3 a 4 uur begon te slapen, delen massa’s mensen hun bedtijd anders in. Van bifasisch slapen — een korte nacht en een siësta — tot zes dutjes van 20 minuten. Wat is hier van waar, en is dit ‘slaaphacken’ een gevaar voor de gezondheid? Lees hier alle andere interessante stukken over slapen.

Je hebt 5% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tim Claes

  Zoals zo veel andere dingen, is ook slaap iets heel individueel. Wat voor de ene een wondermiddel is, kan voor de andere een ramp betekenen. De enige regel is eigenlijk: luister naar je lichaam en negeer de signalen niet die aangeven dat je slaap nodig hebt. Niet altijd evident, als je dreigt in slaap te vallen tijdens de zoveelste saaie vergadering in een onverluchte zaal.

 • raymond van der craen

  Leg dat eens uit tegen mijn baas. Een kwartier middagpauze en dan weer vollebak aan de slag.

 • Peter Smeets

  Ik doe al jaren na 't eten een kwartier mijn ogen dicht en dat voelt heel goed. Ik slaap een uur minder dan 5 jaar geleden en presteert beter.

 • Kathleen Kerkhofs

  EMI de graeve, in heel veel scholen is dit niet afgeschaft ;)

 • Mark Van Damme

  Slaap laatste jaren slechter en slechter. Teveel druk van alle kanten...