Moet je ook in de winter zonnecrème smeren?

Getty Images
Ondanks felle rukwinden komt de zon vandaag eindelijk nog eens piepen. Genieten maar! Verbranden zal je onder deze winterzon niet meteen doen, maar ondervindt je huid ook in de koudste tijd van het jaar nadelen van de kwalijke UV-stralen?

Dermatoloog Ingrid Van Riet: “Dat hangt van de situatie af. In de winter is de UV-concentratie minder, waardoor je echt niet iedere dag zonnecrème hoeft te smeren. Is het buiten bewolkt of zit je voornamelijk binnen? Dan is een zonnecrème niet per se nodig. Maar stel dat de lucht hemelsblauw is en je een flinke wandeling gaat maken, dan haal je best de zonnecrème boven.”

“Vertrouw ook niet alleen op dagcrèmes met spf. Op zich kunnen ze geen kwaad, maar ze geven een vals gevoel van veiligheid. Dagcrèmes bevatten misschien wel een UVB-filter waardoor je minder snel verbrandt, maar ze beschermen minder tegen UVA. Dat komt omdat UVA-filters doorgaans een witte of glanzende film achterlaten, waardoor ze niet ideaal zijn om in een cosmetisch product zoals dagcrème te gebruiken. En laat die UVA nu net de belangrijkste factor van huidveroudering zijn. Kortom: gebruik je gezond verstand. Smeer wanneer het nodig is, maar dan wel met een echte zonnecrème.”
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Peter Buyck

    Leer eerst het verschil kennen tussen warmte en straling. In de zomer is de huid warmer en is de zonnestraling feller dus... snelle verbranding. In de zomer is een verbrande huid nog gevoeliger voor beschadiging door de straling.

  • Jan Catrysse

    En misschien een vitamine D supplementje nemen dan om het deficit aan te vullen? Waanzin!

  • jacques weterings

    Zoveel mogelijk uit de zon blijven is gezonder en véél goedkoper.