Moedige vrouw brengt met selfies borstkanker in beeld

Chantal Deen
Een moedige Nederlandse vrouw neemt bijna elke dag een selfie. Chantal Deen is ermee begonnen sinds ze weet dat ze borstkanker heeft. Het digitale zelfportret plaatst de 46-jarige Delftse vervolgens op haar veelgelezen blog.

Een serie van bijna honderdvijftig selfies die Chantal maakte sinds ze weet dat ze ziek is, laat een intiem en confronterend beeld zien van haar leven met borstkanker. De reeks fotografische zelfportretten op haar blog begint met een bedroefde foto, genomen een week nadat ze het slechte nieuws kreeg.

Chemotherapie
"Ik voelde zelf al wat aan mijn borst, maar hoopte toch dat het iets anders zou zijn", vertelt Deen zeven maanden later, terwijl ze haar laatste chemotherapie ondergaat. "Je wereld vergaat als je hoort dat je kanker hebt en je komt in een achtbaan terecht. Ik dacht dat ik helse pijnen zou gaan lijden tijdens de chemo, maar dat bleek heel anders te zitten. Daarom realiseerde ik me ineens dat mensen eigenlijk zo weinig van deze ziekte afweten."

"Als je het gaat googelen word je werkelijk gek van wat je allemaal tegenkomt. Daarom heb ik besloten om mijn ervaringen op te schrijven in een blog. Ik wil de ziekte op die manier ook beter bespreekbaar maken."

Pink Ribbon
Haar digitale dagboek wordt inmiddels door velen gevolgd en wordt zo goed gelezen dat het magazine Pink Ribbon een artikel aan haar wijdde. "De selfies ben ik gaan maken omdat ik zelf wel benieuwd was hoe ik door het hele proces zou veranderen", vertelt de nuchtere Deen.

"Je kan precies zien in welk stadium ik zat toen ik een bepaalde foto plaatste. Je ziet het haaruitval, je ziet me met pruik en gelukkig zie je inmiddels ook weer mijn haar groeien. Het zijn inderdaad zeer persoonlijke foto's, maar ik vind het niet moeilijk om ze zo openbaar voor iedereen op internet te zetten. Het past wel bij mij. Ik sta in de overlevingsstand en ben niet iemand die zielig in een hoekje gaat zitten. Ik wilde dan ook niet dat het een deprimerende blog werd. Niet dat kanker een grap is, zeker niet, maar mijn blog gaat over alles wat ik meemaakte sindsdien."

Zo plaatste ze begin mei een selfie op haar weblog, waarbij ze poseert met een kortgeschoren man. 'Wedstrijdje wie het minste haar heeft,' meldt haar onderschrift.

"Het moeilijkste was nog om uit de rijdende trein van het werkende leven te stappen", vertelt de Delftse. "Ik was voor mijn werk veel onderweg en nu moet ik dagenlang alleen maar liggen. Hoor je dat gepiep trouwens?", vraagt ze ineens. "De eerste zak chemo is leeg, dat is het signaal dat de zuster de tweede moet komen inprikken."

Inmiddels heeft Chantal Deen haar laatste chemobehandeling achter de rug, maar er volgen nog een borstbesparende operatie, liefst 21 bestralingen en een doorlopende immuuntherapie. "Het onbezorgde van het leven is wel weg, maar ik leef nog en daardoor sta ik wel een stuk bewuster in het leven", concludeert ze.

toughdutchcookie.blogspot.nl.

Chantal Deen.
Guus Schoonewille Chantal Deen.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.