Millennials slapen beter, vrouwen langer en andere weetjes over onze nachtrust

Unsplash
Had jij op deze grauwe vrijdagochtend liever nog wat langer gesnoozed in je bed? Wij ook... Maar misschien mogen we onze kopjes straks nog even te rusten leggen op kantoor, het is tenslotte de Dag van de Slaap. Naar aanleiding van de jaarlijkse gebeurtenis verzamelde Polar, fabrikant van activity trackers en andere technologische snufjes, de leukste weetjes over onze favoriete bezigheid.

De dagen worden alsmaar langer en de temperatuur schiet stilaan de hoogte in (op dit weekend na dan). Kortom: de lente zit eraan te komen. Maar eerst nog even de Dag van de Slaap, die jaarlijks plaatsvindt op de vrijdag voordat de lente zijn intrede doet. Natuurlijk draait het bij de ‘World Sleep Day’ niet alleen over tam zijn en luieren. De dag staat in het teken van allerlei belangrijke zaken die met slaap te maken hebben, zoals gezondheid en alertheid.

Meer dan 6 miljoen nachten, bij zowel Belgen als 27 andere nationaliteiten, werden door Polar onder de loep genomen. Zo verkreeg het Finse bedrijf unieke inzichten in de slaapgewoonten, waaronder bijvoorbeeld de verschillen tussen mannen en vrouwen.

Slaapinzichten wereldwijd

- Wereldwijd is de gemiddelde slaapduur 7 uur en 22 minuten, waarbij Estland het langst slaapt met 7 uur en 36 minuten en Japan het minst met 6 uur en 33 minuten.

Vrouwen over de hele wereld slapen met een gemiddelde van 7 uur en 35 minuten, 22 minuten langer dan mannen. De vrouwelijke bevolking slaapt ook beter.

- Hong Kong en Spanje zijn de nachtbrakers van de wereld, die respectievelijk om 0:52 uur en 0:45 uur in slaap vallen. Zuid-Afrikanen gaan het vroegst naar bed om 22:45 uur, maar ze zijn ook het vroegst uit de veren om 6:06 uur.

- De Finnen zijn niet alleen de gelukkigste mensen ter wereld, ze hebben met een score van 3,4 op 5 (vijf vertegenwoordigt een zeer continue slaap) ook de beste slaapcontinuïteit. China scoort wat dat betreft het laagst met een score van 2,7.

- Millennials registreren gemiddeld 7 uur slaaptijd zonder onderbreking en hebben daarmee de gezondste slaap. De babyboomers en Generatie X noteren wereldwijd de minste slaaptijd met 6 uur en 50 minuten.

En hoe zit het bij de Belgen?

Die kruipen doordeweeks gemiddeld om 23.41 uur onder de wol en staan weer op om 7:03, met een totaal van 7 uur en 21 minuten slaaptijd. In het weekend slapen Belgen gemiddeld 27 minuten langer, de bedtijd schuift op naar 0.17 uur en de ochtend start dan pas om 8.07 uur.

Ook Belgische vrouwen slapen langer dan hun mannelijke tegenhangers. Gemiddeld 25 minuten om precies te zijn. En hoewel ze ook net iets vroeger naar bed gaan, ontwaken Belgische mannen en vrouwen ongeveer op hetzelfde tijdstip, respectievelijk om 7:20 uur en 7:23 uur 's ochtends.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mohamed Halmaoud

  zeer juist Henri. Maar ik ben niet jaloers. De nieuwe generatie staat nog heel wat te wachten en vergeet vrijheid blijheid, want deze generatie heeft geen recht meer op de minste privacy. De chip wordt binnenkort ingeplant in elke boreling, het begin van de robotheid en niet meer de mensheid. En inderdaad, die chip zal heel wat subsidies meebrengen, dus iedereen zal op de kar springen.

 • Marc Baeyens

  Millennials van 1900 slapen nóg beter :)

 • Sofie Van Eeden

  Echt? Bedoelen ze dat ze goed slapen, door dat ze tegenwoordig slaapmiddelen slikken, ik zit vervroegd in de overgang dus dan luk slapen nu ook weer niet erg goed, nu wel weer beetje sinds ik femoston gebruik tegen overgangsklachten slaap ik nu wel weer beetje, maar tegenwoordig slapen steeds meer mensen slechter las ik toch, en grijpen ze naar slaappillen toch dacht ik

 • samantha houben

  Pff slape slape.. ik ben een verschrikkelijk slechte slaper.. ik geraak ni in slaap.. word verschillende keren wakker.. bij het minste geluid wakker worden.. man man man zeer vervelend. Altijd moe als gevolg

 • Caroline Bex

  En hoe een artikel over slaap uitmondt in het bashen van de jonge generatie, zucht... Jongeren, geniet van het leven, feest veel en slaap zacht! Ik deed net hetzelfde in mijn jonge tijd...