Millennials slapen beter, vrouwen langer en andere weetjes over onze nachtrust

Unsplash
Had jij op deze grauwe vrijdagochtend liever nog wat langer gesnoozed in je bed? Wij ook... Maar misschien mogen we onze kopjes straks nog even te rusten leggen op kantoor, het is tenslotte de Dag van de Slaap. Naar aanleiding van de jaarlijkse gebeurtenis verzamelde Polar, fabrikant van activity trackers en andere technologische snufjes, de leukste weetjes over onze favoriete bezigheid.

De dagen worden alsmaar langer en de temperatuur schiet stilaan de hoogte in (op dit weekend na dan). Kortom: de lente zit eraan te komen. Maar eerst nog even de Dag van de Slaap, die jaarlijks plaatsvindt op de vrijdag voordat de lente zijn intrede doet. Natuurlijk draait het bij de ‘World Sleep Day’ niet alleen over tam zijn en luieren. De dag staat in het teken van allerlei belangrijke zaken die met slaap te maken hebben, zoals gezondheid en alertheid.

Meer dan 6 miljoen nachten, bij zowel Belgen als 27 andere nationaliteiten, werden door Polar onder de loep genomen. Zo verkreeg het Finse bedrijf unieke inzichten in de slaapgewoonten, waaronder bijvoorbeeld de verschillen tussen mannen en vrouwen.

Slaapinzichten wereldwijd

- Wereldwijd is de gemiddelde slaapduur 7 uur en 22 minuten, waarbij Estland het langst slaapt met 7 uur en 36 minuten en Japan het minst met 6 uur en 33 minuten.

Vrouwen over de hele wereld slapen met een gemiddelde van 7 uur en 35 minuten, 22 minuten langer dan mannen. De vrouwelijke bevolking slaapt ook beter.

- Hong Kong en Spanje zijn de nachtbrakers van de wereld, die respectievelijk om 0:52 uur en 0:45 uur in slaap vallen. Zuid-Afrikanen gaan het vroegst naar bed om 22:45 uur, maar ze zijn ook het vroegst uit de veren om 6:06 uur.

- De Finnen zijn niet alleen de gelukkigste mensen ter wereld, ze hebben met een score van 3,4 op 5 (vijf vertegenwoordigt een zeer continue slaap) ook de beste slaapcontinuïteit. China scoort wat dat betreft het laagst met een score van 2,7.

- Millennials registreren gemiddeld 7 uur slaaptijd zonder onderbreking en hebben daarmee de gezondste slaap. De babyboomers en Generatie X noteren wereldwijd de minste slaaptijd met 6 uur en 50 minuten.

En hoe zit het bij de Belgen?

Die kruipen doordeweeks gemiddeld om 23.41 uur onder de wol en staan weer op om 7:03, met een totaal van 7 uur en 21 minuten slaaptijd. In het weekend slapen Belgen gemiddeld 27 minuten langer, de bedtijd schuift op naar 0.17 uur en de ochtend start dan pas om 8.07 uur.

Ook Belgische vrouwen slapen langer dan hun mannelijke tegenhangers. Gemiddeld 25 minuten om precies te zijn. En hoewel ze ook net iets vroeger naar bed gaan, ontwaken Belgische mannen en vrouwen ongeveer op hetzelfde tijdstip, respectievelijk om 7:20 uur en 7:23 uur 's ochtends.