Opnieuw twee gevallen van Mexicaanse griep in België

Er zijn opnieuw twee nieuwe gevallen bevestigd van Mexicaanse griep in België. Dat meldt het Interministerieel Commissariaat Influenza. Het brengt het aantal patiënten in ons land op vier. Woensdag werd pas het eerste geval van het nieuwe griepvirus in België vastgesteld. De twee nieuwe patiënten zijn vrienden van de man bij wie de Mexicaanse griep gisteren werd ontdekt.

Vier besmettingen
Het is de derde dag op rij dat de Mexicaanse griep in ons land bij een patiënt wordt vastgesteld. Nadat België lang wist te ontsnappen aan het virus, dook het woensdag toch voor het eerst op bij een 28-jarige man uit Gent. Hij werd naar het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel gebracht. Gisteren werd het virus ook vastgesteld bij een 23-jarige man uit Mechelen. Beide personen waren onlangs in de Verenigde Staten geweest.

Vrienden
De twee nieuwe patiënten zijn vrienden van de Mechelaar bij wie het virus gisteren werd vastgesteld. Het gaat om een 24-jarige en een 26-jarige. Hun toestand zou volgens de eerste berichten niet zo ernstig zijn. Ze zijn vannacht ziek geworden, maar kregen toen al medicatie toegediend. Ze worden ook naar het ziekenhuis in Brussel overgebracht. Het is het eerste geval van overdracht tussen mensen in België.

Na de vaststelling van de griep bij de man uit Mechelen werden zestien mens gecontroleerd omdat hij sinds zijn terugkeer uit New York met hen contact heeft gehad. Ze kregen gisterenavond bezoek van een gezondheidsinspecteur die hen antivirale middelen toediende.

Geen paniek
Volgens viroloog Marc Van Ranst moeten we nu niet vrezen dat de ziekte zich de komende dagen in België snel zal verspreiden. "We weten waar ze het virus gekregen hebben en aangezien ze al behandeld werden, zal de schade nog meevallen", zei hij. Volgens Van Ranst duurt het 24 uur voor iemand die geïnfecteerd is ook infectueus wordt.

Pas als iemand de verschijnselen vertoont van de Mexicaanse griep, zoals hoesten, zou iemand anders kunnen besmet worden. Daardoor zou hun vriend die donderdag positief testte, niemand besmet hebben op de vlucht waarmee hij op 11 mei terugkeerde uit New York. Hij werd pas nadien ziek. Morgen worden de resultaten van nog tien andere analyses verwacht. (belga/gb)