Met deze tips raak je voorgoed af van je slechte adem

Getty Images
Een passionele ochtendkus: in films lijkt die altijd o zo romantisch, in de realiteit steekt een slechtruikende adem daar vaak een stokje voor. Dan maar snel een muntje in je mond stoppen? Blijkbaar niet. Die voeden de bacteriën die voor de storende mondgeur zorgen immers nog meer. Dit zijn volgens tandarts Elisa Mello daarentegen wél de beste tips om voorgoed komaf te maken met je slechte adem.

Check je poetsgedrag

Dat je je tanden het best twee keer per dag poetst, gedurende minstens twee minuten wist je waarschijnlijk al, maar volgens Mello is zeker 's avonds je tanden poetsen een absolute must. "Het is van cruciaal belang om je tanden gedurende twee à drie minuten te poetsen en daarna even te flossen voor het slapengaan. 's Nachts vermindert immers de speekselproductie. Zonder dat extra vocht in je mond, hopen bacteriën zich dus op op je tong en tussen je tanden waardoor je 's morgens opstaat met de gekende ochtendadem", aldus Mello. Vergeet ook zeker je tong niet te schrapen. Meer dan de helft van de bacteriën die een slechte adem veroorzaken, groeien immers op je tong.

Vermijd uitdrogende producten

"Producten met alcohol of tandpasta's met natriumlaurylsulfaat drogen je mond uit. En aangezien we weten dat een verminderde speekselproductie een van de belangrijkste oorzaken is van een slechtgeurende mond, moet je die dus proberen zo veel mogelijk te vermijden", vertelt Mello.

Vervang je tandenborstel regelmatig

Nog een belangrijke boosdoener van je slechte adem? Je tandenborstel. Volgens dokter Mello vervang je hem daarom het best elke twee tot drie maanden en zeker nadat je ziek bent geweest.

Raadpleeg je tandarts

Als je slechte adem blijft aanhouden, raadt Mello aan om eens langs je tandarts te gaan. "Je tandarts kan bepalen waar de geurtjes vandaan komen. Een slechte adem kan immers ook een indicator zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen zoals een tandontsteking, abces, maagzuur, infectie van de luchtwegen, chronische sinusitis, diabetes en lever- of nierproblemen.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Lode Gieter

    Maakt mij niet veel uit, ik ruik hem zelf niet en de anderen durven het niet zeggen :-)

  • Wannes Peeters

    Eerst flossen en dan pas tanden poetsen!!!! Je gaat niet eerst stofzuigen om dan het stof af te doen hé??

  • Peter Buyck

    Het kan ook aan de spijsvertering liggen... check dus ook je huisarts.