Meningitis: bij deze signalen moet je meteen naar de dokter stappen

Thinkstock
De 17-jarige Arno Meulemeester overleed op korte tijd aan een meningokokken­infectie, ook wel gekend als bacteriële meningitis (of een hersenvliesontsteking). Als gevolg van de infectie kreeg de jongen uit Sint-Joris bij Beernem een bloedvergiftiging en een hartstilstand. Meningitis is een ziekte die snel kan evolueren en verwoestende gevolgen kan hebben. Bovendien kunnen de symptomen vaak erg onduidelijk zijn, daarom leggen we uit wanneer je niet mag aarzelen en je meteen medische hulp moet zoeken.

De directie van het Vrij Technisch Instituut in Brugge is door het overlijden van een van zijn leerlingen erg waakzaam. Alle klasgenoten en hun ouders zijn gecontacteerd. Aan de andere leerlingen van de school, 600 in totaal, werd gevraagd erg waakzaam te zijn voor mogelijke signalen van de infectie. Meningitis is zo gevaarlijk omdat de ontsteking zich dicht bij de hersenen en het ruggenmerg bevindt.

Besmetttingsrisico
De drie belangrijkste bacteriën die een hersenvliesontsteking veroorzaken zijn de meningokok, de pneumokok en Haemophilus influenzae type b. Zij worden verspreid tijdens het hoesten, snuiten of niezen. Wie met bacteriële hersenvliesontsteking kampt, kan anderen besmetten zolang de bacteriën zich in de bovenste luchtwegen bevinden. Zodra een behandeling met antibiotica wordt opgestart, stopt het besmettingsrisico binnen de 24 tot 48 uur.

Bij meningokokken kan de ziekte razendsnel in enkele uren of dagen evolueren. Bij de virale vorm kan dit even snel gebeuren, maar ook pas na enkele dagen. Hieronder vind je de meest voorkomende tekenen en symptomen van beide types. Niet alle symptomen komen in dezelfde volgorde voor of komen per se samen voor. Koorts, hoofdpijn en een stijve nek zijn de belangrijkste symptomen van meningitis.

Thinkstock

Moeilijke diagnose
Het is niet makkelijk om de symptomen van meningokokken op te merken. Mensen verwarren vaak de eerste signalen met de griep. Daarom is het belangrijk om alert te blijven voor de eerste tekenen en symptomen van meningitis en bovenal snel te reageren. Een snelle reactie kan namelijk een leven redden.

De symptomen
Hieronder vind je de meest voorkomende tekenen en symptomen van zowel de bacteriële als de virale vorm. Niet alle symptomen komen in dezelfde volgorde of per se samen voor. Koorts, hoofdpijn en een stijve nek zijn de belangrijkste symptomen van meningitis.

- Koorts
- Ernstige en aanhoudende hoofdpijn
- Een stijve en pijnlijke nek die het moeilijk maakt om met je kin in de richting van je borstkas te bewegen
- Misselijkheid en braken
- Verwardheid en desoriëntatie
- Sufheid en loomheid
- Gevoeligheid voor fel licht
- Geen hongergevoel

Bij erg kleine kinderen zijn de signalen minder duidelijk: let op koorts, prikkelbaarheid, weigeren om te drinken en slaperigheid.

Wat moet je doen?
Als je vermoedt dat je kind hersenvliesontsteking heeft, zoek dan meteen medische hulp. Bel je arts en beschrijf nauwkeurig de signalen en symptomen.

Ga meteen naar de dichtstbijzijnde spoeddienst als je je dokter niet kan bereiken. De persoon die ziek is, mag niet rijden. Als je niet in het ziekenhuis raakt, twijfel niet en bel een ambulance.