Melatonine doet ons niet béter slapen, zegt slaapexpert UZ Gent

Shutterstock
Op 15 maart is het de Dag van de Slaap, al valt er voor één op de drie Belgen maar weinig te vieren. Naast de 1,2 miljoen slaap- en kalmeerpillen die dagelijks worden verkocht, grossiert ook de drogisterij in slaapsupplementen en melatoninepillen tegen ons collectieve slaapprobleem. “Maar het is niet omdat ze overal te koop zijn, dat ze ook werken”, stelt professor en somnoloog An Mariman van UZ Gent.

Je hebt 5% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

 • Onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Martin Janssens

  Melatonine werkt wel degelijk !! Veel beter dan al die verslavende slaappillen !

 • Dimitri Struyf

  Melatonine is onlangs bewezen te werken bij mensen met een benzodiazepine afhankelijkheid. Medische publicatie is op het internet te vinden.

 • Ramon Simon

  Wetenschap bewijst dat die middelen niet werken. Maar placebo effect is wel echt. Ze hebben studies gedaan en bij chronische slaapproblemen werkte het placebo effect enkele dagen, of helemaal niet. De meeste mensen hebben ook geen slaapmiddelen nodig. Ik ben tegen permanent zomeruur net omdat het de slaapcyclus in de war stuurt. Zolpidem heeft veel nadelen, benzos beter maar sneller verslavend. Maar niet slapen kan veel ongezonder zijn.

 • Pier Langemans

  bij mij werkt melatonine !!!

 • stick mannews

  Maar in slaap vallen want daar gaat het om, ik zou het gerust willen lezen maarja stom plus artikel je moet tegenwoordig op 8 tijschriften en gazetten abonneren om alles te mogen lezen.