Melatonine: de oplossing voor slaapproblemen of niet?

Thinkstock
Bij onze noorderburen laait de discussie over het slaaphormoon melatonine als slaapmiddel hoog op. Dit hormoon mag er namelijk sinds deze week vrij verkocht worden. Artsen waarschuwen echter dat het geen wondermiddel is om in slaap te raken en dat er weinig onderzoek naar de bijwerkingen is uitgevoerd.

De rechtbank in Nederland oordeelde eerder deze week dat het slaaphormoon melatonine toch vrij verkocht mag worden. Eerder had de Nederlandse Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) het advies gegeven dat voor pillen met een dosering boven de 0,3 milligram een voorschrift van de huisarts nodig was. De wetgeving in België is een beetje anders. Sinds januari 2016 kun je het in de apotheek krijgen zonder voorschrift, omdat het dan onder de categorie voedingssupplement valt. Het werd in de jaren 90 uit de handenl gehaald omdat er niet genoeg bewijs was dat het als slaapmiddel werkte. Sinsdien is er nog steeds niet veel onderzoek gedaan naar de werking van melatonine bij orale opname.

Wanneer moet je het slikken?

In de VS zijn er erg veel voorstanders van melatonine en is het ook erg populair als slaapmiddel. Je kan het er in onbeperkte dossisen bij de drogisterij kopen. Mensen slikken het er vooral om de effecten van een jetlag te beperken en bij andere slaapstoornissen. Maar Nederlandse artsen waarschuwen vandaag in de Volkskrant voor het gebruik van melatonine zonder advies van een arts. Ze stippen aan dat het moment waarop je het neemt erg belangrijk is. Veel mensen slikken het vlak voor ze gaan slapen. Maar je moet het eigenlijk vijf uur voor de natuurlijke productie op gang komt slikken. Smits: "Dat moment is echter moeilijk in te schatten als je een onregelmatig patroon en slaapproblemen hebt."

Neuroloog Arthur Kurvers legt uit dat melatonine in de eerste twee weken wel kan helpen om beter te slapen. "Het maakt mensen wel suf voor ze in bed kruipen. Maar al snel treedt er gewenning op en hebben patiënten een grotere dosis nodig."