Meisje smeekt koning Filip: "Hou euthanasie voor kinderen tegen"

België wordt het eerste land ter wereld waar kinderen om euthanasie kunnen vragen. Dat wekt ook belangstelling in het buitenland, en in het Canadese Québec smeekt de vierjarige Jessica Saba in een videoboodschap onze koning Filip de wet niet te ondertekenen. Jessica is zelf geboren met een ernstige hartafwijking. "In het belang van alle kinderen, teken de euthanasiewet astublief niet", klinkt het uit de mond van het kind.

Meteen na de geboorte moest Jessica onder het mes. Ze had een geblokkeerde hartklep en één van haar hartkamers was onderontwikkeld. Maar zes dagen na de operatie begon ze te herstellen.

Campagne tegen euthanasie voor kinderen
In Québec zijn nu ook plannen om de euthanasiewet uit te breiden. Het gezin Saba is daar niet over te spreken. Vader Paul, een huisarts, lanceert met deze video een campagne tegen euthanasie voor kinderen.

"Was Jessica geboren in een land waar euthanasie voor kinderen is toegestaan, dan zou ze daarvoor in aanmerking zijn gekomen en was haar verhaal wellicht anders verlopen", aldus de vader.

"Indien euthanasie voor kinderen legaal wordt in België, is er het gevaar dat dit een precedent wordt voor de rest van de wereld. De regering in Québec probeert momenteel een eigen euthanasiewet door te drukken die veel gelijkenissen vertoont met de wet die elf jaar geleden in België werd gestemd. De mensenrechtencommissie van Québec is ook voorstander van een uitbreiding van euthanasie voor kinderen".

Fysiek versus mentaal lijden
Paul Saba richt zich ook rechtstreeks tot koning Filip en vraagt dat die de wet die euthanasie uitbreidt tot kinderen niet zou tekenen. Hij wijst erop dat euthanasie in België aanvankelijk bedoeld was voor mensen die fysiek lijden maar nu wordt uitgebreid naar mensen die mentaal lijden. "Het begon met volwassenen en nu wordt de wet uitgebreid naar kinderen", betreurt hij.

Palliatieve zorgen
Volgens Saba hoeft iemand die toegang heeft tot goede medische zorgen niet te lijden. "Voor mensen die op het einde van hun leven zijn, zal een goede palliatieve zorg elke fysieke pijn wegnemen".

De moeder van Jessica, Marisa, waarschuwt van haar kant dat euthanasie voor kinderen ouders van zieke of gehandicapte kinderen zou kunnen aansporen "te vroeg op te geven".

Eind vorig jaar sprak professor Etienne Montero, decaan van de rechtsfaculteit van de universiteit van Namen, in Montréal over "de vele risico's en misbruiken van de Belgische euthanasiewet".

Montero verklaarde er dat de meeste euthanasieverzoeken in België "niet stammen uit fysieke pijn die kan beheerst worden, maar uit psychologisch lijden".

"Wat dit ons leert, is dat het niet werkt, ondanks de garanties van de overheid dat er strikte criteria zulen gehanteerd worden", reageerde Saba toen in de Canadese pers.

Dokter Paul Saba is voorzitter van de 'Coalitie van Dokters voor Sociale Rechtvaardigheid', een christelijk geïnspireerde organisatie die onder meer gratis medicatie verstrekt aan mensen die onder de armoedegrens leven.