Meer dan de helft van andersvaliden heeft geen job

thinkstock
In de landen van de Europese Unie heeft slechts 47,3 procent van de mensen met een beperking een job. De werkgelegenheidsgraad bij mensen zonder beperking bedraagt 66,9 procent. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Eurostat, de Europese dienst voor statistiek. België bevindt zich met een werkgelegenheidsgraad van 40,7 procent voor mensen met een beperking onder het Europese gemiddelde.

De studie van Eurostat is gebaseerd op cijfers van 2011. In alle lidstaten van de Europese Unie was de werkgelegenheidsgraad van de 15- tot 64-jarigen hoger voor mensen zonder beperking dan mensen met een beperking.

Hongarije en Ierland zijn de slechtste leerlingen van de klas met respectievelijk 23,7 pct en 29,8 procent mensen met een beperking die een job hebben. Het best scoren Zweden (66,2 procent) en Luxemburg (62,5 procent).

Eurostat berekende ook het verschil tussen de werkgelegenheidsgraad van mensen met én zonder beperking. Het Europese gemiddelde bedraagt 19,6 procentpunt. In België is dat 25,7 procentpunt. In Hongarije, de slechtste leerling van de klas, bedraagt het verschil 37,4 procentpunt.