Exclusief voor abonnees

Medische 'bijbel' vormt handige eerste hulp bij reisongevallen

Dokter, spoed of 112: beoordeel zélf medische symptomen met thuisgids

Getty Images
Naar de spoed, de huisarts of zelf medische zorg toedienen? Hoe vaak heb je jezelf die vraag al niet gesteld bij een medisch probleem? Spoedarts Frédéric Adnet schreef een handige ‘bijbel’ om onnodige bezoeken aan de spoeddienst te vermijden.

Al jaren trekken spoedartsen aan de alarmbel omdat te veel patiënten met lichte verwondingen of klachten naar de spoeddienst trekken, terwijl ze absoluut geen spoedverzorging nodig hebben. Helaas blijven de cijfers stijgen. Uit de laatste onderzoekscijfers (2015) van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) bleek zelfs dat jaarlijks 4,5 miljoen patiënten de Belgische spoeddiensten bezochten, wat een stijging is van 40 procent ten opzichte van 2010.

Ruim de helft — 2,66 miljoen — zag overdag een spoedarts en ongeveer één op de vier meldde zich ’s nachts of in het weekend aan. Opvallend is dat meer dan zeven op de tien patiënten op eigen initiatief naar de spoedgevallendienst trekken. Zijn we dan allemaal hypochonders of is het zo slecht gesteld met onze gezondheid? «Het is een dubbel fenomeen, want anderzijds zijn er elk jaar tienduizenden mensen die níet naar een dokter gaan als ze klachten hebben waarvoor een behandeling nodig is», weet dokter Frédéric Adnet, gespecialiseerd in spoedgeneeskunde.

Je hebt 30% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratisReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.