Exclusief voor abonnees

Zelfs 20.000 euro volstaat niet om dokters te lokken

DRIE KWART VAN VLAANDEREN IS 'HUISARTSARM'

Glenn Boulanger in de praktijk die hij over één à twee jaar zal overnemen van een 64-jarige dokter.
Photo News Glenn Boulanger in de praktijk die hij over één à twee jaar zal overnemen van een 64-jarige dokter.
Steeds meer Vlaamse gemeenten krijgen het label 'huisartsarm' opgeplakt. Wie daar een praktijk begint, krijgt een premie van 20.000 euro. Intussen gaat het al om 227 van de 300 gemeenten - Antwerpen en Brussel niet eens meegeteld.

Het Agentschap Zorg & Gezondheid brengt elk jaar in kaart waar huisdokters zich bij voorkeur zouden vestigen. Zijn er in een gemeente minder dan 90 actieve artsen per 100.000 inwoners (of minder dan 125 in dunbevolktere gemeenten), dan wordt die bestempeld als 'huisartsarm'. Dat betekent nog niet dat er een echt tekort is, maar de concentratie is voor de Vlaamse overheid laag genoeg om extra dokters naar de streek te lokken. Wie zich in zo'n prioritaire gemeente vestigt, krijgt eenmalig 20.000 euro. In 2018 werd de premie uitgekeerd aan 223 artsen. In 2016 waren dat er 159. Naast deze premie kunnen de dokters aanspraak maken op een renteloze lening voor de opstart van de praktijk én op een tegemoetkoming voor het onthaal en de administratie.

Vorig jaar werd het budget voor al deze maatregelen nog verhoogd met 3,4 miljoen euro, zodat alle aanvragen ingewilligd kunnen worden. Want het probleem is dat het aantal huisartsarme gemeenten jaar na jaar stijgt. Voor de periode van juni 2019 tot eind 2020 gaat het al om 227, terwijl het in 2015-2016 'slechts' 180 waren. Antwerpen en Gent zitten niet in deze cijfers, want daar gebeurt de berekening per deelgemeente en wijk. "Maar Antwerpen wordt, op het centrum na, volledig ingekleurd als huisartsarm", weet Joris Moonens, woordvoerder van Zorg & Gezondheid. "In Gent is er vooral een probleem in het noordelijke deel van de stad."

Vergrijzing

"Binnenkort ga ik als huisarts aan de slag in Vilvoorde, een stad die is ingekleurd als prioritair", vertelt Glenn Boulanger (26). "Ik ga één à twee jaar samenwerken met een dokter die 64 jaar is en dus bijna met pensioen gaat. Bedoeling is dat ik daarna de praktijk overneem. Ik hoop wel dat nog een collega van mijn leeftijd mee instapt. Het is een redelijk drukke praktijk - logisch als je die een leven lang hebt opgebouwd - en het zal dus niet makkelijk zijn om het alleen te doen. Het is niét zo dat ik me bewust in een huisartsarme zone gevestigd heb om die voordelen te krijgen. Ik wou daar gewoon heel graag aan de slag: ik kom uit de regio en ben in Vilvoorde naar school gegaan. Maar de premie is wel mooi meegenomen, natuurlijk."

Heel opmerkelijk: terwijl het aantal huisartsarme gemeenten blijft toenemen, stijgt het aantal huisartsen in Vlaanderen wel gestaag - van 8.621 in 2016 tot 9.267 in 2018 (+11,7%). "Er is inderdaad een instroom van erkende artsen, maar veel jonge dokters gaan op zoek naar een groepspraktijk om zich te vestigen, waar ze werk en privé beter kunnen combineren", zegt Joris Moonens. "De concentratie van huisartsen wordt dus groter. Door de vergrijzing zijn er tegelijk nogal wat oudere artsen die hun solopraktijk stopzetten, en die wordt niet altijd verdergezet door een nieuwe collega. Daarnaast begint een deel van de erkende huisdokters geen eigen praktijk, maar gaat ze bijvoorbeeld in de administratie van de Vlaamse of federale overheid (waaronder de FOD Volksgezondheid, red.) aan de slag of in de farmaceutische industrie."

Ruw criterium

Daarnaast moet Moonens toegeven dat de premie van 20.000 euro niet voldoende werkt om nieuwe huisartsen te overtuigen zich in een prioritair gebied te vestigen. "Een werkgroep is nu aan het bekijken welke andere incentives we kunnen geven en of hulp bij bijvoorbeeld de administratie zou kunnen helpen. De werkgroep bestudeert ook of het criterium om een huisartsarm gebied te definiëren niet herbekeken moet worden. 'Minder dan 90 actieve dokters per 100.000 inwoners' is een nogal ruw criterium. Er wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden met het aantal oudere en bijgevolg meer zorgbehoevende patiënten in de streek, met de vraag of de huisartsen fulltime werken of niet en met hoeveel patiënten ze aannemen."
20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ghijs Elvan

  Francinne, al zou die hard en zeer efficiënt werkende huisarts per maand het hoge aantal patienten, waarvan jij in je berekening uitgaat, behandelen en € 16 000 / maand ontvangen, dan blijft daar netto maar een dikke € 5 000 van over. Er zijn ook nog de praktijkkosten, beroepsverzekeringen en pensioenvoorzieningen. Huisartsen verdienen netto gemiddeld €3500, want zij zien gemiddeld 3 patiënten / uur. De herenkapper vraagt toch ook €30 of meer voor een kapbeurt van 15'.

 • Dirk Cappelier

  Echte reden : numerus clausus voor doktersstudies ; in Vlaanderen toegepast, maar in Wallonië vierkant aan hun laars gelapt (zoals met vele zaken; de Vlaming betaald wel..)

 • Jurgen Latet

  Natuurlijk niet het moet nog meer zijn.

 • DIRK RASSCHAERT

  Ze zijn niet allemaal zo, ik heb nog één van de laatste der Mohikanen. Jammer genoeg is die man nu al 76 maar nog steeds met zijn tijd mee. Een boerenzoon , gestampt uit de West-Vlaamse klei. Werkte decennia de klok rond, wanneer hij op huisbezoek kwam en de ganse familie was ziek, dan was dat 1 consultatie! Begin nu maar te zoeken. Nu weigeren ze je zelfs te behandelen wanneer ze aan hun "maximum" zitten. Zoek maar verder tot je er één vindt die wel nog een plaatsje heeft!

 • Francinne Declerque

  het is ook een hondenstiel geworden, maandag kabinet vol werkonwilligen voor een briefje, altijd gezaag, saai maar gelukkig goed betaald. Inderdaad 10 tot 15 minuten per patiënt, dat is bruto 100 euro per uur, 800 euro per dag, op een drukke 40 urenwerkweek 4000 euro, op een maand 16.000 euro. Bruto. Maar een goede boekhouder maakt daar quasi netto van na aftrek alle “onkosten”.