Week van het Zien: “Bijna helft van Belgen heeft klachten over ogen”

De Week van het Zien, van 5 tot 12 oktober, wil alle Belgen motiveren om een oogmeting te doen.
Shutterstock De Week van het Zien, van 5 tot 12 oktober, wil alle Belgen motiveren om een oogmeting te doen.
Bijna de helft van de Belgen heeft klachten over het gezichtsvermogen, maar we zetten nauwelijks de stap om er iets aan te doen. Nochtans kan minstens de helft van al het verlies van gezichtsvermogen voorkomen worden, als het in een vroeg stadium wordt opgespoord en behandeld. De Week van het Zien, van 5 tot 12 oktober, wil alle Belgen motiveren om een oogmeting te doen.

“Het risico op slechtziendheid is door onze levensstijl erg groot”, aldus Serge Bruninx, Vlaams voorzitter van de Algemene Professionele Opticiens- en Optometristenbond van België. “We kijken meer dan ooit op korte afstand doordat ons leven zich afspeelt op smartphones en kleine beeldschermen of doordat we te veel lezen in slecht verlichte kamers.”

Cijfers van de vorige editie van de Week van het Zien leren dat meer dan de helft de laatste vijf jaar niet op controle ging. Op hetzelfde moment lopen de klachten hoog op. We zien onscherp en hebben last van pijnlijke, branderige, gevoelige of rode ogen. Dat was vorig jaar het geval bij bijna de helft van de screenings (42 procent). Een kwart van alle geteste personen werd doorverwezen naar de oogarts. Bijna de helft kreeg het advies om de sterkte van zijn brillenglazen of contactlenzen na te kijken. Slechts 30 procent had een perfect zicht, al dan niet met bril of contactlenzen.

Via www.weekvanhetzien.be vind je wie in jouw buurt deelneemt aan de Week van het Zien en waar je die week terechtkunt voor een vrijblijvende oogmeting. 
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Ik denk dat vele mensen niet naar de oogarts gaan omdat nieuwe glazen te duur zijn. In België kostten mijn glazen gemakkelijk 300 euro voor beiden en zonder montuur. In Frankrijk viel ik achterover : 48 euro voor beide glazen en een nieuw goedkoop montuur. Ik begrijp niet waarom je in België haast blind moet zijn om een terugbetaling van de ziekenkas te krijgen.

 • Benny De Keyzer

  En het zal alleen maar erger worden met onze nieuwe generatie die opgroeien met een tablet of smartphone in de hand en nooit meer buiten spelen.

 • Erwin Vandriessche

  Komt allemaal door led-technologie in Tablets, TV, Smartphones, computerschermen, enz... En inderdaad, als je tegenwoordig een oogarts wilt consulteren lopen de wachttijden tot 3 maanden op! Hoe zou dat nu komen?

 • Jimmy Raskin

  Ann Van Damme, net daarom bieden alle deelnemende (opticien-)optometristen aan om een gratis screening uit te voeren. Enkel indien nodig wordt er doorgestuurd naar de oogarts (al is dat een groot percentage, omdat veel mensen toch wel nonchalant omspringen met hun zicht).

 • luc slegers

  Een beetje (veel)minder op die pc,tablet of smartfone kijken zou al veel helpen