Waarom overgewicht soms ook een voordeel kan zijn

Overgewicht komt wereldwijd steeds vaker voor.
Roger Dohmen, HH Overgewicht komt wereldwijd steeds vaker voor.
Mensen met overgewicht leven korter, maar op de intensive care zorgt obesitas voor een driemaal grotere overlevingskans. Een ware paradox of een statistische curiositeit?

Dik zijn is niet ­gezond. Statistieken laten daar geen misverstand over bestaan: wie overgewicht heeft, leeft gemiddeld een jaar korter. Bij ernstig overgewicht, oftewel obesitas, loopt dat op tot zo’n drie jaar. Toch constateerde de Amerikaanse arts Erwin Fleischmann rond de eeuwwisseling dat juist dikkere nierdialysepatiënten langer overleven. Hij noemde het fenomeen de obesitasparadox. En al snel verschenen er meer: overgewicht zou ook beschermen tegen sterfte aan hartfalen, reuma, chronisch obstructief longlijden (COPD) en acute infecties. Je zou er haast dagelijks slagroomtaart voor gaan eten. Of je in ieder geval niet zo druk maken over een kilo extra.

Je hebt 12% van dit artikel gelezen
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mustafa Weinbaum

  Obesitas zal je ook sneller op de intensive care doen belanden. Dat obesitas dan een positief effect heeft doet niet terzake. Obesitas is niet OK. Het getuigt enkel van een tekort aan respect voor je lichaam, en eigenlijk ook een tekort aan respect voor je leefomgeving en anderen. Eet gezond en sport, in plaats van ongezonde levensstijlen, zoals overgewicht, goed te praten.

 • Peter Buyck

  Ja een beetje reserve is goed maar daarom geen tientallen kilogrammen reserve. Ach ja... de destijds ultraobese Homer Simpson die met zijn dik gat een nucleaire ramp wist te voorkomen (ook al was het zijn fout...). Obesitas als handicap om bvb thuiswerk te kunnen afdwingen... ginds kon dat...

 • KATHLEEN VAN DAMME

  Met oud worden wordt men tenger en klein. Mijn moeder is midden tachtig. Woog op 60 jaar 110 kilo en heeft zoals ik nooit mager geweest.Was toen 172 cm, is zeker 10 cm gekrompen en weegt momenteel 68 kilo. Dus de redenering is : iedereen die kan blijven bewegen wordt magerder en kleiner bij ouder worden. Het zijn enkel de mensen die in een rolstoel belanden of zo die echt niet kunnen vermageren zonder maagverkleining.

 • Marina Martens

  Ze weten gewoonweg niet waar ze over praten, beetje reserve mag er gerust zijn, magere mensen hebben niks reserve igv ziekte, tegenover wat dikkere mensen, die kunnen tegen een stootje

 • Jos Plessers

  Ik zit pakweg 15kg boven mijn gewicht.Valt nogal mee.Sta smorgens al fluitend op. Mijn zus staat al zolang als ik me kan herinneren op dieet,is altijd humeurig.Conclusie:met een goedgevulde maag ga je al fluitend door het leven.