Rug- of nekpatiënt? Durf bewegen, ook al doet het pijn

Thinkstock
Juist om minder pijn te hebben, moeten rug- en nekpatiënten leren vrijuit te bewegen en niet bang te zijn voor pijn. Dat blijkt uit een grootschalige studie van de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Gent. "We moeten de aanpak van chronische nek- en rugpijn danig herzien", concludeert onderzoekster Anneleen Malfliet van de VUB.

De uitgebreide studie verschijnt deze week in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift JAMA Neurology. Uit het onderzoek blijkt dat een programma waarbij patiënten geleerd wordt niet bang te zijn voor pijn en oefeningen worden geïntroduceerd waarbij pijn niet wordt vermeden, effectiever is dan de traditionele behandelingswijze. Bij de nieuwe behandeling moet de kennis en functionaliteit van de patiënt met chronische nek- of rugpijn voorop staan. "We moeten afstappen van het zoeken naar een verklaring in de spieren en gewrichten van de patiënt met nek- of rugpijn", zegt Anneleen Malfliet. 

De pijneducatie voor de patiënt, waar het nieuwe onderzoek voor pleit, bestaat uit een zeer gedetailleerde uitleg van wat er in het zenuwstelstel gebeurt bij chronische pijn. De oefeningen die volgens het onderzoek van de VUB en de UGent daarbij moeten worden gedaan, bestaan uit uitdagende bewegingen en activiteiten die de patiënt als pijnlijk ervaart of zelfs vermijdt. Dit, zo blijkt uit het nieuwe onderzoek, is de beste manier is om de pijn te reduceren en de mentale en fysieke functionaliteit te verbeteren. Veiligheidsgedrag is hierbij uit den boze. De grote richtlijn van deze behandeling is dat de patiënt moet kunnen wat hij voor de pijnklachten kon.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Annick Cools

    Cools annick Gemakkelijk gezegd als je geen pijn hebt . Hele dagen pijnstillers slikken . Bewegen ,bewegen zeggen ze.

  • Eric Loyens

    Ik denk dat deze onderzoekers nog nooit rugpijn hebben gehad,mijn rug is versleten en het is een autisme heel voorzichtig te zijn om weer niet 6 weken plat te moeten liggen ik kan het weten na 2 rugoperaties

  • Jef Lois

    Zeer gemakkelijk gezegd als je er zelf geen last van hebt