Exclusief voor abonnees

Puffen, zweten en... snotteren: iedereen een zomerverkoudheid? Het zijn pollen (en dit kan je er tegen doen)

Photo news
Ondanks de stralende zon en de heerlijke 26 graden lopen heel wat mensen uitgerekend nu rond met verkoudheden, snot en defecte sinussen. "Het lijkt een verkoudheid, maar pollen zijn de schuldige." Ook voor personen die geen gekende allergie hebben.

Klagen over deze heerlijke aanloop richting zomer doen we niet, maar toch... "Snot, al weken, en we raken er maar niet van af", klinkt het van overal. Is het die plotse overgang van kille regendagen naar zalig warme lentezon? Of die eerste, net te lichte, zomerpyjama 's nachts? Of de airco in de wagen die weer blaast en dat losse bloesje waarmee je op een toch nog frisse lentemorgen de deur uit gaat? 

Helemaal niet, zegt de huisarts. Het zijn de pollen, die gewoon soms op een verkoudheid lijken. "Het is dan ook vaak moeilijk om de twee uit elkaar te halen", zegt professor huisartsengeneeskunde Dirk Devroey (VUB). "Sommigen lopen het hele voorjaar al niezend met tranende ogen en een lopende neus rond. Voor hen is duidelijk dat het een allergie voor seizoensgebonden pollen is. Berken, eiken, elzen... Maar het kan evengoed zijn dat dat snotteren maar een week duurt. Ook al dwaalt hier en daar nog wel een virus, de lente is geen typisch seizoen voor verkoudheden. Wie geen gekende allergie heeft, kan wél nog altijd gevoelig zijn voor een bepaalde plant of boom. Als die dan slechts twee weken zijn zaadjes verspreidt en jou een week doen niezen, denken sommigen wellicht dat ze met een verkoudheid kampen."

Steeds meer mensen hebben er trouwens last van. Naar schatting 12 tot 28 procent van de Belgen hebben met hooikoorts te maken. Allergiedeskundige Didier Ebo van het UZA sprak eerder al van een verdubbeling van het aantal patiënten allergisch voor boompollen in 30 jaar tijd. De schuldige? Luchtvervuiling. "Dieselpartikels gaan zich vastzetten op pollen, waardoor die veel groter zijn en daardoor bij meer mensen een allergische reactie opwekken."

En dat die 'verkoudheid' blijft aanslepen? Daar zijn wel een aantal tips voor om zo'n allergische reacties in toom te houden. Medicatie is er een van, maar ook je huis verluchten en niet in je ogen wrijven, kan helpen. "Wimpers houden allergenen tegen", legt Devroey nog uit. "Er in wrijven is ook de oorzaak waarom ze beginnen tranen. Elke dag van kleren veranderen- en zeker na het tuinieren, bijvoorbeeld- kan ook helpen. Pollenvrije kleren 's morgens zijn al een hele stap. Voor sommigen is zelfs binnen blijven de enige remedie."
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Camp

  De bomen worden ziek van het teveel aan stikstof en men vraagt zich af hoe het komt dat men een allergie krijgt. Zet eens een jaar een bril op waardoor je slecht ziet. Tijdens dat jaar worden andere zintuigen actiever en nemen de taak stilletjes over. Je gaat verwonderd zijn wat je allemaal gaat rieken! Vooral het stikstof is leuk!

 • Michel de Coorebyter

  Zou pollen even schadelijk zijn dan fijn stof?

 • Sebastiaan Decoene

  Plaats een luchtververser in je huis.

 • Welsch Dries

  Dagelijks de neus douchen met een isotone oplossing. Best kan je hiervoor het thermale spoelzout van Rhinicur oplossen in de neusdouche. Voelt eerste maal wat onwennig aan, maar geeft echt fantastische resultaten

 • Ronald Van Beneden

  1 dosis pulsatilla 200k en bij de helft verdwijnen de klachten.