Heb je een snurkende partner of snurk je zelf? Met deze 5 trucjes leg je die kettingzaag aan banden

Thinkstock
Ben jij een van de circa vier miljoen snurkers die 's nachts z'n partner de slaapkamer uitjaagt? Dan wordt het hoog tijd voor de oefeningen van de Britse neus-, keel- en oorarts Mike Dilkes. 

Slappe spieren maken lawaai

Alleen mensen snurken van nature, dieren niet of veel minder. Dat komt door onze keel, die met het zachte gehemelte, de huig en het strottenklepje gevormd is om te praten. Ademen we normaal dan spannen de spieren in de keel zich aan om dit zachte weefsel op hun plaats te houden. In onze slaap ontspannen die spieren, en 'flapperen' de zachte weefsels in de luchtstroom van onze ademhaling.

Dat flapperen zorgt ervoor dat lucht achter in de keel kortstondig vastzit, voordat het zich onder hoge druk vrijmaakt. Dit veroorzaakt het harde, ronkende geluid dat we snurken noemen. Wie er vanaf wil, kan de spieren in- en rondom de keel trainen.

Train je tong

Je hebt 28% van dit artikel gelezen
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mario Adams

  Simpel... Slaap in verschillende kamers. Ik en mijn vrouw slapen al 6 jaar apart en dat werkt fantastisch! Niet alleen voor het gesnurk, maar ik vind dat onze relatie er beter door wordt. Je stoort je niet aan de onbewuste slechte houding van je partner, en dat voorkomt heel wat frustratie en discussies.

 • Heike Cheesendale

  Helaas heb ik ook een partner die echt bijzonder HARD snurkt! Met als gevolg... ik slaap amper (daardoor) Hij is heeft geen overgewicht, eet gezond enz. Ondanks blijf je hem graag zien hé

 • Lucia Bartels

  Yep, bob, on topic: vrouwen snurken ook... en daarom moeten mannen er niks aan doen. Snurken is alles behalve gezond - niet voor degene die snurkt, noch voor de partner die wakker blijft. En ik en mijn man snurken allebei even hard ;)

 • Bob De Visser

  De bijhorende foto is nu ook niet echt een toonbeeld van neutraliteit . Eerder een vorm van gender-profilering . Hoeveel vrouwen houden hun echtgenoot uit de slaap met hun gesnurk ?? Niet onderschatten hoor !

 • Tina Colpaert

  daniel vanmechelen oordopjes helpen niet als er daar 1 naast u ligt en heel bos maait op n nacht!