Als het jeukt, moet je krabben. Maar wat als het 24 uur per dag jeukt over je hele lichaam?

Getty Images
Chronische jeuk is gekmakend én wijdverbreid; een op de zes mensen lijdt eraan. Het gaat 24 uur per dag door. Een oorzaak kan lang niet altijd worden gevonden, een remedie evenmin.

Anne Vilé is 23 jaar en heeft door ernstige eczeem altijd jeuk: "Rol eens een uur lang naakt door glaswol, of door een veld brandnetels. Dát is chronische jeuk, en dat voel ik elke minuut van de dag. Ik slaap echt shit, soms maar een uur. Dan ben ik overdag kapot. Ik heb van alles geprobeerd: slaappillen, melatonine, yoga, meditatie. Niks helpt. Bovendien gaat het krabben als ik slaap gewoon door."

Je hebt 5% van dit artikel gelezen
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • joan lute

  Door het syndroom van Gilbert kun je ook enorme chronische jeuk hebben. Ik loop er al jaren mee en een medicatie tegen die smerige ziekte bestaat niet met als gevolg mijn lichaam met een te hoog biliburine zichzelf vergiftigd.

 • Renaud Seha

  Zeker dat ze echt alles heeft geprobeerd ? Ik gebruik nu CBD zalf en het is echter het enige dat ook echt helpt !

 • Monique Peeters

  Ik heb 7 maanden jeuk gehad. Naar verschillende huidspecialisten geweest. Allergietesten gedaan.om gek te worden. Bleek dat ik schurft had opgelopen tijdens een vakantie in Duitsland.

 • mieke jansens

  als het jeukt moet je zeker niet krabben

 • gerda heyndrickx

  Dit moet verschrikkelijk zijn