Medicinale cannabis ook voor andere ziektes onderzocht

BELGA
Vanaf deze zomer mag medicinale cannabis in ons land verkocht en gebruikt worden. Voorlopig gaat het om één geneesmiddel, Sativex, voor patiënten met multiple sclerose. "Maar er zit nog heel wat onderzoek in de pipeline naar het gebruik van cannabis voor de bestrijding van andere pijnen", zei minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) vanochtend op Radio 1.

Tot nu toe was de verkoop in de apotheek van geneesmiddelen afgeleid van cannabis verboden. Een koninklijk besluit, ondertekend door De Block, brengt daar verandering in. Na publicatie in het Belgisch Staatsblad zal de maatregel wellicht in juli in voege gaan.

Voorlopig gaat het om slechts één geneesmiddel: Sativex, een mondspray voor patiënten met MS, die zware spasmen hebben. "We beperken ons tot wat al wetenschappelijk onderbouwd is", zei de Block in 'De ochtend' op Radio 1. "Er zijn al goede indicaties dat dit middel bij MS-patiënten spasmen en pijn vermindert."

Maar de kans is niet gering dat er in de toekomst nog heel wat geneesmiddelen met cannabis bijkomen. "Er wordt op het vlak van pijnbestrijding met cannabis veel onderzoek verricht. Voor MS zijn er al goede indicaties, maar ook naar de behandeling bij zware reumatische en degeneratieve aandoeningen en spierziekten met medicinale cannabis is onderzoek bezig."

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block.
BELGA Minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Prijs

De Block benadrukt dat de arts de therapeutische vrijheid heeft om te beslissen of, hoe veel en hoe vaak het middel moet voorgeschreven worden. Voor hoeveel mensen het middel soelaas kan bieden, is niet duidelijk. "Er zijn ook andere geneesmiddelen op de markt die kunnen helpen", aldus de minister. "Maar er is een groep patiënten die niet meer reageert op die andere medicatie."

Hoeveel het middel zal kosten, is nog niet bekend. "De prijszetting komt pas als laatste aan bod, nadat de wetenschappelijke doeltreffendheid en de veiligheid gegarandeerd zijn", zegt De Block. "Ook over de terugbetaling zijn de onderhandelingen nog bezig. Tegen het einde van het jaar is dat wellicht geregeld."