Medicijnen tot 4 jaar na houdbaarheidsdatum gebruiken? Geen goed idee blijkbaar

Getty Images/Image Source
Onderzoekers uit Antarctica beweren dat je de meeste medicijnen tot 4 jaar na de vervaldatum kunt gebruiken. Ze kwamen tot die conclusie nadat ze de stabiliteit van 5 verschillende vervallen medicijnen getest hadden. Wat het natuurlijk een kleinschalige studie maakt. Daarom controleerden we even bij Apotheek Van Vaerenbergh of dat ook daadwerkelijk klopt.

“Natuurlijk klopt dat niet,” steken ze bij de apotheek meteen van wal. “Zo ontaardt antibiotica bijvoorbeeld veel sneller, moet je ook zeker en vast geen vervallen anticonceptie gaan slikken en laat staan medicinale oogdruppels gebruiken die na opening zelfs maar één maand goed blijven.”

Toch is het ook niet zo dat je dood zult neervallen als je pakweg een verouderde pijnstiller slikt. “Medicijnen worden nooit zomaar giftig, al kan hun werkzaamheid wel afnemen. Dat komt doordat het actieve ingrediënt in medicatie geleidelijk aan afbreekt.” Of het nog nuttig is om zo’n pil te slikken, hangt vooral af van met welke soort medicatie je te maken hebt. Een pijnstiller zal 2 jaar na datum wellicht nog wel iéts doen, antibiotica niet.

“We gaan dan ook nooit onze klanten aanmoedigen om vervallen medicatie te slikken. Maar weet in ieder geval dat vanaf de kleur er anders uitziet, het zéker en vast niet meer goed is.”

eMedExpert somde 2 jaar geleden onderstaand lijstje medicatie op, waarbij je de houdbaarheidsdatum sowieso moet respecteren. Twijfel je? Aarzel dan niet om je dokter of apotheek te contacteren.

- Medicijnen tegen epilepsie

- Antibiotica

- Medicatie tegen trombose, cholesterol of bloedstollingsproblemen

- Geneesmiddelen met nitroglycerine

- Medicatie tegen hart- en vaatziekten

- Medicatie om bloeddruk onder controle te houden

- Medicatie voor astma of ademhalingsproblemen

- Anticonceptiva

- Medicijnen bij schildklierproblemen

- Insuline

- Adrenaline

- Oogdruppels
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • marijke boulet

  Vorig jaar hebben ze in Amerika medicijnen afkomstig van de legerstock getest op hun werkzaamheid , deze medicatie is meestal 30 a 40 jaar oud en bleek nog zeer goed te werken, zelfs zo goed dat men heeft beslist dat de stock nog niet moet worden vervangen . Apothekers praten natuurlijk voor hun eigen winkel

 • Ludwig Vanden Boer

  Is er aan de kanten van Antartica ergens een universiteit waar ze zulke onderzoeken doen?

 • Peter Janssens

  Onzin, vervallen medicijnen (binnen redelijke termijn) verliezen gewoon wat kracht. Je moet er wat meer van nemen om hetzelfde resultaat te boeken als de 'verse' medicijnen. Zoals met alles in deze wegwerp-maatschappij is deze studie enkel en alleen opgesteld om meer te verkopen.

 • Jan Van Overveldt

  Apothekers zijn voor hunne eigen bollenwinkel aan het spreken. Anti-Biotica blijft altijd goed, 50 jaar geleden kon je in het Science Museum in Londen een immense grote pot "Penicilline" bekijken. Was nog voor 75% werkzaam. Oogdruppels en hoestsiroop kan je beter na 1 maand wegwerpen, anti-conceptaviva wegwerpen na de vervaldatum????? Waarom????

 • jos maes

  laten we dit toch maar met een korrel zout nemen . de meeste medicijnen hebben een gewaarborgde werkingsduur die op de verpakking staat onder alle omstandigheden . maw de pillen die bij u thuis in een donker kastje liggen bij 18 graden en dezelfde pillen die in africa bij 45 graden in de zon liggen ,moeten minimum dezelfde werkingsperiode hebben , dus ik vrees dat die bij u thuis het nog wel wat langer uithouden .