Mazelen in opmars: “Proficiat, antivaxers! Jullie droom is werkelijkheid geworden”

Een Filipijns kindje met de mazelen. Een uitbraak daar eiste al 136 doden.
EPA Een Filipijns kindje met de mazelen. Een uitbraak daar eiste al 136 doden.
De mazelen zijn in Europa in opmars. In alle landen is er een verhoging van de infectieziekte. België is een uitzondering, dankzij de hoge vaccinatiegraad bij ons. Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) is dan ook niet meteen verontrust met de vaststelling van 14 gevallen van mazelen de voorbije twee weken in Brussel, tegenover 13 in gans 2018. Maar de opmars van de mazelen algemeen is wél verontrustend. Van Ranst wijst op het gevaar van de antivaccinatiebeweging.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De 14 recent vastgestelde gevallen van mazelen in Brussel “is veel”, stelt Van Ranst. “En het kunnen er nog meer worden.” 

Want feit is dat de mazelen in opmars zijn: het aantal gevallen van mazelen in Europa verviervoudigde bijna in 2018: van 21.315 naar 82.596 gevallen, zo maakte de WHO begin februari nog bekend. Oekraïne was met meer dan 53.000 gevallen het zwaarst getroffen, maar ook in landen als Roemenië, Griekenland, Duitsland, Frankrijk en Italië is de ziekte in opmars. 

Campagnes

België gaat tegen de trend in. De vaccinatiegraad in Vlaanderen is zeer hoog, dankzij doorgedreven en volgehouden campagnes door Kind en Gezin. Er wordt ook regelmatig gewezen op het risico van reizen naar landen als Griekenland of Italië, waar mazelen een groter probleem zijn. In ons land werden vorig jaar 120 besmettingen genoteerd en 369 in 2017. "Het jaar daarvoor waren er 600 gevallen in België en 5.000 in Europa", vult de viroloog aan. 

Doden

Ook buiten Europa slaan mazelen toe, soms met zware gevolgen. Zo veroorzaakte een epidemie op Madagascar recent meer dan 900 doden. Een uitbraak op de Filipijnen eiste al 136 doden. 

“Proficiat, antivaxers! Jullie droom is werkelijkheid geworden: dit is wat er overal gaat gebeuren wanneer mensen stoppen met hun kinderen te vaccineren omdat ze luisteren naar jullie demente en levensgevaarlijke praatjes”, twitterde Van Ranst eergisteren op het nieuws uit Madagascar.

Dit is wat er overal gaat gebeuren wanneer mensen stoppen met hun kinderen te vaccineren omdat ze luisteren naar demente en levensgevaarlijke praatjes

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven)

Fake news

Van Ranst wijst dus met de vinger naar de antivaccinatiebeweging; mensen die bewust afzien van vaccinatie en via sociale media en het internet fake news over de gezondheidsrisico's van vaccineren verspreiden. "In Vlaanderen gaat het om een beperkte minderheid, in Franstalig België is ze iets sterker omdat er meer naar Franse zenders en kanalen wordt gekeken." 

Die beweging is niet zonder gevaar, meent Van Ranst. "De Wereldgezondheidsorganisatie noemt de beweging een van de tien grootste gezondheidsrisico's ter wereld.”

EPA

Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen sluit zich aan bij de woorden van de professor. “Professor Van Ranst waarschuwt terecht voor de risico’s van mazelen. Het is goed dat naast de overheid ook andere autoriteiten dat signaal blijven geven”, zei de minister vandaag in het Vlaams parlement.

In Vlaanderen bleef het aantal gevallen van mazelen in 2017 beperkt tot 41 en in 2018 tot 38. Voor dit jaar staat de teller op 11 gevallen, meldt Vandeurzen naar aanleiding van een vraag van Open Vld-parlementslid Freya Saeys. Hij bevestigde daarnaast dat de vaccinatiegraad in onze streken nog steeds erg hoog ligt. Voor de eerste vaccinatie gaat het om meer dan 96 procent en voor de tweede om 93 procent.

Dat de voorbije twee weken in Brussel zoveel gevallen van mazelen zijn vastgesteld, is voor minister Vandeurzen wel een signaal dat de betrokken diensten, met name Kind en Gezin en de Franstalige tegenhanger ONE, best nog eens samen rond de tafel zouden zitten. 
92 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • René Lippeveld

  Mazelen is een kinderziekte die ik mij herinner van toen ik in het tweede leerjaar zat. Elk kind kreeg dat toen, want er was geen vaccinatie. Ik herinner het mij omdat het juist een heel vervelende kinderziekte is en was. In tegenstelling met de meeste kinderziektes is voelt men zich echt ziek, het kind moet tegen licht beschermd worden en er is een kans op complicaties. Dat ouders niet willen vaccineren, nu het bestaat, in gewoon onbegrijpelijk. Een gelegenheid om zich interessant te maken ?

 • Suzanne Lindeman

  Wat een belachelijke titel. Alsof de antivaxers dit graag willen. Waarschijnlijk vaccineren zij niet omdat er gewoon een kans aanwezig is dat zo'n vaccin hartstikke gevaarlijk is, iedereen doet ook maar gewoon wat zij het beste vind voor zijn kind. Ik heb mijn dochter overigens wel gevaccineerd maar ik sta er nog steeds niet achter.

 • joachim albert

  @ Luc Cosemans, wat een idiote reactie van uwentwege. 100% van de zieken door de mazelen is van vreemde afkomst? U werkt op Volksgezondheid ofzo? Waar haalt u deze info? Sowieso is het een kinderziekte dus meeste zieken zijn peuters, 1e vaccin mag niet voor 1 jaar gegeven worden en bij 2e, rond 10j, zijt ge "safe"; zodus uw racistisch commentaar is gezever. Mvg

 • joachim albert

  @ Remi Verbeke, ik geloof niks van wat ge schrijft. Kinkhoest, bof, mazelen, rode hond,...en nu een goed immuunsysteem? zever, gezever! Begrijp uw bedoeling echt niet. Tegen vaccinaties? Of gewoon interessant willen zijn? mvg

 • joachim albert

  @ Patrick de Smedt, wie denkt ge dat proefkonijn is voor onze medicijnen? Pharmaindustrie test op grote schaal medicatie in Afrika en wij hebben de voordelen, zij zijn proefkonijn, bij complicaties geen schadevergoeding lekker goedkoop voor industrie Voor u zijn alle artikels goed om af te geven op vreemdelingen, zelfs als er geen link is. Mvg