Marathon Monday: studenten zuipen 24 uur en nemen dan vakantie

Organisatoren Jelle Hemelsoet, Vincent Giët en Robin Maesschalck
Wouter Van Vooren Organisatoren Jelle Hemelsoet, Vincent Giët en Robin Maesschalck
24 uur aan een stuk alleen alcoholische dranken nuttigen. Dat is het opzet van Marathon Monday. Overgewaaid uit Amerika en een groot succes bij Vlaamse studenten. 'Gevaarlijk fenomeen. Evenementen waar drinken het doel op zich is, zijn niet oké.'

Maandag 30 juni. Dat is de dag waarop het allemaal moet gebeuren. Via een evenement op Facebook kondigen drie Oost-Vlaamse studenten aan om dan - ter ere van het einde van de examens - een Marathon Monday te organiseren. Van acht uur 's ochtends tot acht uur de ochtend nadien mogen deelnemers enkel alcoholische dranken drinken.

Een echt succes. In enkele dagen tijd meldden duizenden Vlaamse jongeren zich aanwezig op Facebook. "We zijn zelf wel wat verrast", zegt organisator Jelle Hemelsoet (18) uit Ninove. "Samen met mijn vrienden Robin en Vincent hebben we het evenement zondag op Facebook gelanceerd. We hebben twintig vrienden uitgenodigd om mee te doen. Zo kunnen we samen het einde van de examens vieren. Onze vrienden zijn het evenement beginnen delen en intussen zitten we al aan meer dan 4.000 mensen die meedoen. Ieder halfuur komen er zo'n 300 bij, dat hadden we echt niet verwacht."

Het idee is nochtans niet nieuw. In de Verenigde Staten is Marathon Monday al een aantal jaren een bekend fenomeen. "Wij zagen het in de serie Blue Mountain State, daar deden ze het ook", aldus Hemelsoet. Het is dankzij die Amerikaanse reeks, over het dagelijkse leven op een universiteitscampus, dat studenten het concept massaal zijn gaan kopiëren. De oorsprong van het initiatief ligt echter in Boston. Daar krijgen studenten traditiegetrouw een dag vrijaf op de derde maandag van april. Dan het is Patriot's Day en wordt ook de bekende marathon van Boston georganiseerd. De perfecte aanleiding voor studenten om die dag een 24-uurse drankmarathon te houden.

Gewoon voor de fun
En als het regent in de Verenigde Staten, druppelt het in België. Toch is er een belangrijk verschil: studenten die in Vlaanderen willen meedoen, doen dat op eigen initiatief. "Er is wel enige verwarring", zegt Hemelsoet. "Wij organiseren Marathon Monday niet op een bepaalde plaats. Dat is een serieuze verantwoordelijkheid die wij niet willen of kunnen dragen. De bedoeling is dat iedereen het gewoon met zijn vrienden doet en nadien foto's en filmpjes op onze Facebookpagina post."

Angst voor kritiek hebben de jongens niet. "Mijn moeder heeft mij er al over aangesproken. Ze wil niet dat ik heel de dag zat rondloop. Maar we gaan zeker met mate drinken. We doen het gewoon voor de fun."

Hoewel de jongens het goed bedoelen, gaat niet iedereen even licht over het initiatief. Van die meer dan 4.000 jongeren zal niet iedereen met mate drinken. "Er is niets mis met een gezellig samenzijn met een pintje na de examens", zegt Marijs Geirnaert, directeur van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugsproblemen (VAD). "Maar evenementen waar het doel drinken om te drinken is, zijn niet oké."Zeker niet als die vlak na een uitputtende examenperiode vallen. "Die jongeren zijn uitgeput en moe. Dan brengt meer gevaar met zich mee. Bovendien verhoogt alcohol het uitdrogingseffect bij warm weer, wat eind juni meestal wel het geval is. In de zomer zou je na elk glas alcohol iets alcoholvrij moeten drinken." Maar net dat is bij een Marathon Monday niet toegelaten.

Ook Facebook blijkt in het hele plaatje meer kwaad dan goed te doen. "Doordat foto's en filmpjes op sociale media gedeeld worden, moet het spectaculair genoeg zijn", zegt Geirnaert. "Die jongeren willen niet onderdoen voor elkaar. Dat zagen we ook bij de neknominaties (een drankspel waarbij vrienden elkaar online uitdagen om alcohol te drinken, JL). Het is een gevaarlijk fenomeen. Onvoorstelbaar hoe jonge mensen de risico's van alcohol onderschatten."

We zijn zelf verrast. Onze vrienden zijn het evenement gaan delen op Facebook en ieder halfuur komen er zo'n 300 deelnemers bij

Organisator Jelle Hemelsoet