Mannen kunnen binnenkort kwaliteit sperma thuis testen

Thinkstock
Twee onderzoekers hebben een doe-het-zelftest voor de kwaliteit van het sperma ontwikkeld. Het draagbare setje zou vanaf 2015 verkrijgbaar kunnen zijn en het leven van mannen met een kinderwens heel wat makkelijker kunnen maken.

De uitvinders Greg Sommer en Ulrich Schaff zeggen dat de test al binnen enkele minuten de resultaten geeft. "Dankzij deze uitvinding kunnen mannen hun vruchtbaarheid testen terwijl ze thuis op hun gemak zijn. De makkelijke TrakFertility is even nauwkeurig als een labtest."

De twee werkten vroeger voor het laboratorium Sandia, maar ze startten hun eigen bedrijf in 2012 om deze test verder te ontwikkelen. Deze test is vooral bedoeld voor mannen waarbij vruchtbaarheidsproblemen werden vastgesteld, zo kunnen ze de kwaliteit van hun sperma nauwlettend in de gaten houden. Ook werken de twee aan een app zodat mannen hun smartphone kunnen gebruiken om de resultaten te begrijpen en leren hoe deze problemen met hun dokters te bespreken.

Sommer zegt dat bij vruchtbaarheidsproblemen nog te vaak vaak op de vrouw gefocust wordt. "Er bestaan heel wat producten die zich concentreren op het controleren van de vrouwelijke hormonen, temperatuur en de vrouwelijke vruchtbaarheidspiek. Een op de vijf mannen heeft echter een laag aantal zaadcellen of de kwaliteit van het sperma is niet optimaal, die kan maken dat hun kinderwens niet in vervulling gaat."