Mag je binnenkort niets meer eten of drinken op de trein, tram en bus om obesitas tegen te gaan?

Getty Images/iStockphoto
Eten en drinken in bussen, trams en treinen zou verboden moeten worden om het stijgende aantal kinderen met obesitas tegen te gaan. Dat blijkt alvast van uit een rapport van professor en voormalig hoofd van de medische diensten in Engeland, Sally Davies.

Dat steeds meer mensen kampen met obesitas en dat de levensverwachting daardoor de komende jaren zal dalen kon je hier al lezen. Daarom is het volgens Davies dringend nodig dat er maatregelen genomen worden. In haar rapport stelde ze in totaal 49 aanbevelingen voor waaronder een oproep voor meer onderzoek naar waarom mensen in het Westen steeds zwaarder worden.

Toch trok er een aanbeveling de meeste aandacht. Davies wil namelijk een verbod voor zowel kinderen als volwassenen op snacken tijdens het pendelen. Ze maakt wel een uitzondering voor drinkwater, borstvoeding en voor iedereen die voor medische redenen moet eten.

Het verbod maakt deel uit van een reeks strategieën om kinderen te laten opgroeien “zonder marketing, signalen en prikkels om ongezond te eten en te drinken”. Andere voorstellen waren ook om bijvoorbeeld advertenties op junkfood te beperken, waarvan is aangetoond dat het zwaarlijvigheid kan tegengaan. Zo wezen eerdere studies al uit dat kinderen meer eten van ongezonde voeding als ze er advertenties van zien, maar dat ze niet minder gaan eten bij een volgende maaltijd wat na verloop van tijd zich kan uiten in overgewicht.

Maar is er ook echt een link tussen snacken tijdens het pendelen en de obesitasepidemie? Davies geeft er alvast bijzonder weinig uitleg over in haar rapport. De meeste mensen die eten op trein, tram of bus zullen meestal geen gevarieerde salade verorberen en eerder grijpen naar een chocoladereep of zakje chips. En uiteraard dragen suiker- en vetrijke voedingsmiddelen in grote mate bij aan de opmars van obesitas. Daarbovenop zijn de porties van die snacks veel groter geworden. Nu vind je naast de gewone variant ook een XL-chocoladereep of familiepak chips. Maar een echte link tussen eten tijdens het pendelen en obesitas is er nog niet. Of haar advies opgevolgd zal worden is ook niet geweten. Davies trok immers onlangs haar functie als medisch hoofd in wat betekent dat de Engelse regering hier geen vragen meer over hoeft te beantwoorden. Ook in België zijn er voorlopig geen plannen om het eten op de trein te verbieden. Op de bussen en trams van De Lijn is het bij ons sowieso al verboden om te drinken en eten. 
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yovanni Rochus

  Ik eet geregeld een broodje in de trein en kan het altijd wel proper houden.

 • Danielle Duym

  Vroeger aten de mensen ook op de treinen en ze waren niet te dik. Wat ons dik maakt is alle industriële brol die we voorgeschoteld krijgen en het feit dat jonge mensen ofwel geen tijd maken om te koken, of het gewoon niet kunnen. Voor wat betreft de vuiligheid in de treinen, moet de NMBS maar zien dat er gepoetst wordt. Maar ook daarop hebben ze gespaard met als resultaat vuile, stinkende treinen.

 • Patrick Kelchtermans

  Ik zou eerder denken dat het is om de bussen en treins iets properder te houden. Het is soms zoeken naar een zetel waar je op durft te gaan zitten, de mayo, de choco, de cola, de papiertjes en de kruimels, ... heel vies. Zeker in de trein moet je eens kijken naar het richeltje tussen wand en zetel, degoutant wat voor een stinkende en gistende rotzooi daar te vinden is. Te moeilijk plekje om te poetsen waarschijnlijk. Obesitas ga je hier echt niet mee verhelpen.

 • Peter Buyck

  Laten we het in de juiste context houden: deze wetenschapper heeft het over 'openbaar vervoer' en dat betekent ook eten en drinken wachtend op trein, tram, bus al dan niet in een ruimte met verbruikzaal. Overlast door afval en geurhinder is een andere discussie.

 • Freddy Van de Velde

  Hahaha ,dat mocht al niet op bussen . We leven in een maatschappij waar je op elke hoek van de straat snacks ,eten en drinken kan kopen . Thuis word er niet meer gegeten ,of iets klaargemaakt . Als ge ziet hoe de jeugd van 's morgens vroeg broodjes ,koffiekoeken ,warme worstenbroodjes ,wafels en dergelijke naar binnen speelt .. Geen wonder dat we dik worden .