Ga naar de mobiele website
^ Top

Maak je op voor het ergste allergieseizoen ooit

De lente staat voor velen synoniem aan jeukende ogen en een verstopte neus. Experts beweren dat dit allergieseizoen een van het ergste ooit wordt. Ongeveer 35 procent van de mensen kampt momenteel of binnenkort met symptomen.

"Dit allergieseizoen is ontzettend vroeg gestart", weet allergie-expert Myron Zitt. "Dat betekent niet alleen dat de symptomen langer duren, maar dat er ook meer pollen in de lucht zijn. Dat elke lente meer mensen last hebben van pollen komt door global warming, een grotere CO2-uitstoot en het feit dat sommige planten nu 130 keer meer pollen produceren dan dat ze vroeger deden. Voeg daar nog eens de zachte temperaturen van de laatste weken aan toe en je hebt een ramp voor patiënten."

Hoe later, hoe erger
Toch zijn er enkele eenvoudige maatregelen die je kan nemen zodat je minder klachten hebt.

Behandel symptomen voor ze starten. Bij mensen die allergisch zijn, zorgen pollen voor een reactie van het immuunsysteem. Dit zorgt voor de vrijmaking van stoffen als histamine, wat je klachten veroorzaakt. Vanaf het moment dat je begint last te krijgen, is je immuunsysteem al in contact gekomen met de verantwoordelijke stoffen. De chemische stoffen die je lichaam naar het getroffen gebied zendt, schaden de membranen van de cellen. Dit maakt je nog gevoeliger voor allergenen dan voorheen, wat dus betekent dat naarmate het seizoen vordert, je heviger reageert op een lagere hoeveelheid pollen. Behandel daarom de symptomen voor ze beginnen met medicatie en neem deze het hele seizoen.

Oorzaken identificeren
Het is belangrijk dat je weet wat je allergie veroorzaakt. Hooikoorts is een gevolg van boompollen in de lente en grassen in de zomer. Wanneer je allergisch bent aan schimmels, zul je vooral met symptomen in de herfst of zomer kampen. Breng een bezoekje aan de arts om te ontdekken wat exact bij jou de oorzaak is.

Gevoelig immuunsysteem
Ban andere irriterende geurende stoffen tijdens het allergieseizoen. Je immuunsysteem is dan erg gevoelig, je hoeft het niet nog meer overstuur maken. Vermijd dus je favoriete parfum, geurkaarsen en vervuilende stoffen. 

Binnen blijven
Breng je ochtenden binnenshuis door. Dan piekt het aantal pollen in de lucht. Bewaar taakjes in de tuin voor in de late namiddag of de vooravond. Was bij het naar binnen gaan meteen al je kledij en spring zo snel mogelijk in de douche. Was je gezicht om alle sporen van pollen te verwijderen en klop je jas goed uit.Meld een bug