Loop jij de Dodentocht uit? Onderzoekers van de UGent berekenden het

thinkstock
Staan jouw wandelschoenen al klaar om morgenavond aan de befaamde 100 kilometer lange wandeltocht te beginnen? Misschien ben je al een oude rot, of is het net de eerste keer en ben je stiekem bang dat je de eindstreep niet haalt? Wel, enkele bio-ingenieurs van de UGent kunnen jou alvast precies vertellen wat je slaagkans is.

Daarvoor analyseerden ze de deelnemersgegevens van vijf edities van de Dodentocht van 2009 tot en met 2014, en op basis daarvan berekenden ze de slaagkansen van verschillende categorieën wandelaars.

Meer mannen halen de finish

Maar liefst 10.925 mensen staan jaarlijks aan de start. 61 procent onder hen haalde ook de eindmeet, en dat in gemiddeld 21 uur. Van de vrouwen moet iets minder dan de helft (zo'n 47 procent) opgeven voor het einde. Ook wandelen vrouwen trager en geven ze sneller op. Van de mannelijke deelnemers stopt slecht 37 procent, en dat ook een stuk later in het parcours.

Jongere deelnemers starten sneller dan oudere, maar haken blijkbaar ook sneller af. Oudere deelnemers geraken over het algemeen verder. "Je zou hieruit kunnen afleiden dat oudere deelnemers meer voorbereid zijn wanneer ze de Dodentocht wandelen. Jongere mensen trainen misschien minder en starten impulsiever", vermoedt Steffie Van Nieuland van het onderzoeksteam KERMIT voor Knowledge-based Systems (Universiteit Gent) die dit onderzoek leidde.

De controlepost voorbij

Wie afhaakt doet dat meestal ter hoogte van de controleposten halfweg het parcours. De onderzoekers schrijven dit toe aan een combinatie van elementen: het bereiken van de symbolische grens van 50 km, de frisse nachtelijke temperaturen waaraan de kledij van de deelnemers niet aangepaste is en het slaaptekort. Ook kan het gebeuren dat vrienden elkaar kwijtraken omdat ze een ander tempo aanhouden, wat betekent dat ook de mentale steun wegvalt.

Hou je het vol tot na de controleposten? Dan heb je een hogere kans om ook effectief de eindmeet te halen. Maar liefst 75 procent van de deelnemers die voorbij de controlepost halverwege komt, stapt ook over de finish.

Snelheid heeft meer invloed dan het weer

Slecht weer? Regenbuien? Dat maakt allemaal niet zoveel uit, volgens het onderzoek. "We hadden verwacht dat regen of koude nachten ervoor zouden zorgen dat meer deelnemers zouden afhaken", aldus de onderzoekster. "Maar het weer bleek alleen op korte termijn tot opgeven te leiden. Veel mensen stoppen wel door de koude of de regen, maar toch haalden evenveel deelnemers de eindmeet als bij stabiele temperaturen. Slecht weer zorgt er dus alleen maar voor dat mensen die sowieso zouden opgeven, dat iets vroeger doen."

Wat wél een rol speelt, is de snelheid van de wandelaars. "Op basis van onze analyse konden we afleiden dat hoe sneller je start, hoe verder je geraakt in de tocht." Bovendien blijkt dat wie over het hele traject sneller dan 5 kilometer per uur wandelt, over het algemeen ook verder geraakt.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jef Patat

    Zouden er nu opmerkingen volgen waarin staat dat het niet eerlijk is dat vrouwen minder slaagkans hebben? Ik zou er alvast niet (meer) van verschieten. Verder een dikke proficiat aan alle deelnemers want het is echt hard.