Link ontdekt tussen fijn stof en autisme

THINKSTOCK
Onderzoeksresultaten van de universiteit van Pittsburg doen vermoeden dat er een verband bestaat tussen blootstelling aan fijn stof tijdens de zwangerschap en de eerste twee levensjaren van een kind en een verhoogd risico op het ontwikkelen van autismespectrumstoornissen (ASS).

Autisme treft naar schatting 1 op 68 kinderen. "ASS zijn levenslange aandoeningen waarvoor geen remedie en slechts beperkte behandelmogelijkheden bestaan. Het is daarom dringend nodig om potentiële risicofactoren te identificeren zodat we de schade kunnen beperken", verklaart professor Epidemiologie Evelyn Talbott.

Fijn stof
Dokter Talbott en haar team interviewden gezinnen van 211 kinderen met ASS en 219 kinderen zonder autisme. Ze verzamelden informatie over waar de moeders leefden voor, tijdens en na de zwangerschap. Met dank aan een speciaal ontwikkeld model konden ze de individuele blootstelling van elk kind aan PM2,5 (fijn stof bestaande uit deeltjes met een aerodynamische diameter kleiner dan 2,5 micrometer) berekenen.

Een verhoogde blootstelling aan PM2,5 zou het risico op ASS anderhalve keer vergroten. Het verband bleef ook overeind wanneer andere risicofactoren zoals de leeftijd van de moeder, rookgedrag tijdens de zwangerschap en opleidingsniveau in rekening werden gebracht.

Gezonde lucht
"Het bewijs dat gezondheidsproblemen en luchtvervuiling hand in hand gaan, blijft groeien. Bij kinderen wordt vooral gekeken naar astma en autismespectrumstoornissen. Hoewel we erkennen dat meer onderzoek noodzakelijk is, moeten we waakzaam blijven en alles doen om onze luchtkwaliteit te verbeteren. We verdienen een gezonde leefomgeving en propere lucht", klinkt het.

Omdat het hier gaat om een link en geen causaal verband, hoopt Talbott dat er ruimte komt voor onderzoek naar de biologische mechanismen die de ontwikkeling van ASS beïnvloeden.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels