Last van beginnende kaalheid? Dit kan je eraan doen

Getty Images/iStockphoto
Waar vrouwen meestal kampen met complexen over hun gewicht, is het bij veel mannen een van hun grootste angsten om hun haar te verliezen. Wij vroegen aan onze dermatoloog wat de oorzaken én oplossingen zijn voor beginnend haarverlies.

Dermatoloog Thomas Maselis duidt meteen op de vele oorzaken van haaruitval. “Vitamine­tekort, auto-immuunziekte, sommige huidziekten met ­verlittekening, medicatie ... allemaal kunnen ze de oorzaak zijn van haaruitval.” Toch gaat het bij jonge mannen vaak om het ‘mannelijk ­patroon’-haarverlies, een genetisch voorbestemde vorm volgens Maselis. “In elk haarzakje groeit een haar. Die ‘draad’ groeit 800 tot 1.000 dagen, dan gaat het haarzakje in rust en groeit het haar niet meer gedurende 200 dagen, waarna het uitvalt. Na een korte rustperiode herbegint de cyclus. Bij mensen die ­genetisch voorbeschikt zijn om kaal te worden, wordt de ­cyclus van die haren op ­bepaalde plekken van hun kruin korter en korter, zodat hun haardos snel dunner wordt. Dat gebeurt onder ­invloed van het mannelijk hormoon testosteron dat mannen vanaf hun puberteit in grote hoeveelheid aanmaken.” 

Er zijn behandelmethodes voor deze vorm van kaalheid; soms helpen ze ­uitstekend, soms niet:

• Finasteride is een geneesmiddel dat oorspronkelijk voor prostaatklachten ontwikkeld werd, maar dat ook heel effectief blijkt te werken tegen haarverlies. Toch moet je ermee ­opletten, want het heeft veel ­bijwerkingen: 2 tot 10% van de patiënten die het nemen, ervaart erectiestoornissen, en het kan depressies triggeren en borstvorming veroorzaken. Als je vader wil worden, moet je (tijdelijk) stoppen.

• De lotion Minoxidil ­verlengt de cyclus van de haren, om kaalheid uit te stellen.

• Een nieuwe methode is een diadeem met ledlicht, de HairMax, die prima schijnt te werken. Je zet hem een drietal keer per week 90 seconden op.

• Bij een behandeling met PRP (Platelet-Rich Plasma) wordt er bloed genomen en gecentrifugeerd. Dat serum, rijk aan stamcellen en ­groeihormoon, wordt in je scalp geïnjecteerd.

• Is je haar toch uitgevallen? Dan zijn er nog haartransplantaties. De haren achter op je kruin zijn niet gevoelig voor het hormoon, en vallen niet uit. Zij kunnen getransplanteerd worden. Weet wel dat je genoeg voorraad moet hebben om nog jarenlang je schedel te ­bedekken, en let erop dat je voor robotchirurgie kiest. ­Daarbij gaan veel minder haren verloren dan bij een manuele behandeling.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.