Langslapers lopen meer risico op beroerte

THINKSTOCK
Een chronisch slaaptekort wordt al langer in verband gebracht met gezondheidsrisico's, maar steeds meer onderzoek toont aan dat ook te lang slapen gevaren inhoudt. Een nieuwe studie van de universiteit van Cambridge suggereert dat wie meer dan acht uur per nacht slaapt meer kans loopt op een beroerte. Bij oudere mensen verdubbelt het risico zelfs.

Finse wetenschappers stelden vorig jaar nog dat te veel slaap een groeiend probleem is in onze moderne maatschappij. Hun onderzoek bij 3.760 mannen en vrouwen tussen 30 en 64 jaar, verschenen in het vakblad Sleep, toonde aan dat te lang slapen dezelfde effecten heeft op je lichaam als slapeloosheid.

Hoe dat komt, is nog niet duidelijk. De onderzoekers van Cambridge, die hun studie publiceerden in het vakblad Neurology, benaderden het vraagstuk voor het eerst op een andere manier: ze onderzochten de gevolgen van een wijziging in slaapduur op het risico op een beroerte.

De wetenschappers volgden bijna 10.000 mensen tussen 42 en 81 jaar gedurende 9,5 jaar. Aan het begin van de studie noteerden ze voor elke deelnemer hoeveel uren hij per nacht sliep en of hij een goede nachtrust had. Vier jaar later werden dezelfde vragen opnieuw gesteld.

Bijna zeven op tien proefpersonen zeiden zes à acht uur per dag te slapen. De overige 30 procent waren voornamelijk ouderen, vrouwen en minder actieve personen.

In dezelfde periode werden 346 deelnemers getroffen door een al dan niet fatale beroerte. De onderzoekers berekenden dat langslapers 46 procent meer kans hadden op een beroerte dan gemiddeld. Wie minder dan zes uur sliep, liep volgens de gegevens 18 procent meer risico. Omdat die laatste groep echter zo klein was, worden de gegevens niet als statistisch relevant beschouwd.

Symptoom of oorzaak?

Wie aanhoudend lang sliep - met andere woorden: wie zowel bij het begin van de studie als na vier jaar aangaf meer dan acht uur per nacht te slapen - had dubbel zoveel kans op een beroerte dan langdurig gemiddelde slapers. Het risico was zelfs nóg groter (x4) voor wie zijn slaaptijd in die periode opdreef van minder dan zes uur naar meer dan acht uur.

"Uit onze en vele andere studies blijkt duidelijk dat er een link is tussen langer dan gemiddeld slapen en een verhoogd risico op een beroerte", zegt onderzoeker Yue Leng. "Wat echter minder duidelijk is, is de oorzakelijke richting. Is lang slapen een symptoom of een oorzaak van cardiovasculaire problemen?"

Bovendien is niet duidelijk waarom er überhaupt een verband zou zijn. Gebrek aan slaap werd gelinkt aan factoren zoals een verstoord metabolisme en een verhoogd niveau van het stresshormoon cortisol, factoren die kunnen leiden tot een hogere bloeddruk en een beroerte. In de nieuwe studie stelden de onderzoekers echter geen gelijkaardig verband vast tussen lang slapen en de gebruikelijke risicofactoren.