Langdurig antibioticagebruik verhoogt risico op hartaanval en beroerte bij vrouwen

Shutterstock
Antibiotica kunnen levens redden, ze zijn immers dé behandeling tegen bacteriële infecties. Desondanks blijkt uit een nieuwe studie, die gepubliceerd werd in het tijdschrift ‘European Heart Journal’, dat vrouwen die langdurig antibiotica gebruiken een groter risico lopen op een hartaanval of beroerte.

Voor de studie werd het antibioticagebruik van ongeveer 36.000 vrouwen van 20 jaar en ouder geanalyseerd. Daarbij moesten ze aangeven of ze al ooit antibiotica genomen hadden en zo ja, of dat minder dan 15 dagen was, gedurende 15 dagen tot 2 maanden of langer dan 2 maanden.

Ze bestudeerden hun gegevens gedurende 8 jaar en ontdekten dat vrouwen boven de 60 jaar die 2 maanden of langer antibiotica namen, bijvoorbeeld voor de behandeling van de ziekte van Lyme, 32% meer kans hadden op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten in vergelijking met vrouwen die nooit antibiotica hadden ingenomen. Vrouwen tussen 40 en 59 jaar liepen 28% meer risico.

Hoewel er meer onderzoek nodig is om de bevindingen te bevestigen, vermoeden de onderzoekers dat de relatie tussen antibioticagebruik en hart- en vaatziekten te wijten is aan de manier waarop antibiotica de goede bacteriën in je darmen aantasten. Daardoor zou je immers vatbaarder worden voor bacteriën en virussen die ziektes kunnen veroorzaken.

“Antibioticagebruik is een van de belangrijkste oorzaken van een disbalans tussen je goede en slechte bacteriën in je darmen. Eerdere studies toonden al aan dat je darmgezondheid een belangrijke invloed heeft op ontsteking en vernauwing van de bloedvaten, beroerte en hartziekten”, aldus Lu Qi, hoofdonderzoeker en directeur van het Tulane University Obesity Research Center.

De onderzoekers raden dan ook aan om antibiotica alleen te gebruiken als het écht moet. Overleg dus altijd eerst met je arts over de effectiviteit van het voorgeschreven antibioticum en of je het echt nodig hebt om de infectie te bestrijden.

Moet je toch antibiotica nemen? Probeer je darmen dan zo goed mogelijk te beschermen. Naast een evenwichtig en gezond eetpatroon, kan een probioticum helpen om de goede darmbacteriën die door de antibiotica vernietigd zijn aan te vullen.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • gustaaf guldentops

    en aan wie ligt dat,aan de dokters zelf wie anders schrijft antibiotica voor.ofwel zijn er veel te lompe dokters.

  • Ronny Van Wijngaerden

    En mannen kunnen slikken a volonte ?