Lang pendelen is nefast voor je ongeboren baby

Shutterstock
Lang onderweg zijn naar het werk kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van ongeboren baby’s. Dat blijkt uit een studie die zonet verscheen in het tijdschrift ‘Economics & Human Biology’.

Het onderzoek dat uitgevoerd werd door de University of Wisconsin-Madison en Lehigh University toont aan dat zwangere vrouwen die 80 kilometer of meer moeten pendelen naar het werk een groter risico lopen op een laag geboortegewicht bij hun baby (minder dan 2.270 gram) en op foetale groeivertraging, een aandoening waarbij het kindje niet zo snel groeit als verwacht. Meestal komt die aandoening voor bij mama’s die lijden aan diabetes, hoge bloeddruk, ondervoed zijn of een infectie hebben. Per elke 10 mijl (omgerekend 16 kilometer) extra, zou de kans op vroeggeboorte en foetale groeivertraging nog meer stijgen.

Hoewel er geen duidelijke oorzaak aangetoond kon worden, bleek dat vrouwen die langer pendelen vaker hun doktersafspraken misten. Zo gaf 15% van de vrouwen die lang pendelden toe dat ze hun eerste controle uitstelden of er zelfs niet naartoe gingen. Sommigen stelden die hun eerste afspraak zelfs uit tot aan het derde trimester. Daarnaast zou de stress die veroorzaakt wordt door het lange woon-werkverkeer nefast zijn voor de ongeboren baby’s.

De onderzoekers hopen dat ze met hun studie beleidsmakers kunnen aanmoedigen om het prenataal verlof uit te breiden. “Mama’s in spe die lang moeten pendelen heb nog meer dan andere zwangere vrouwen nood aan vrije tijd en rust om het risico op vroeggeboorte en foetale groeivertraging zo laag mogelijk te houden”, aldus de onderzoekers.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Buyck

  Pendelaars zijn collega's die geen werk vinden in eigen streek. Vgl met de grensarbeiders... En helaas ook weer jammer dat de pendelaarster met de auto wordt getoond vs een pendelaarster op de bus, trein, tram...

 • DONALD BORREMANS

  Alsof iedereen zo maar in zijn directe omgeving kan gaan werken Bert ?

 • Catherine MISTIAEN

  We moeten niet terug naar Bokrijk, maar we moeten wél evolueren in de juiste richting en terugkeren van dwaalsporen. Vrouwen hebben anno 2019 de luxe om te kunnen nadenken over de positie van moeders in het westen de voorbije decennia. Ze moeten zélf hun eigen gezond verstand gebruiken en zich afvragen: blijf ik thuis of niet?

 • Bert Willems

  De pendelaars zouden beter in hun directe omgeving gaan werken, dan zouden ze niet moeten pendelen en onnodig in de file moeten gaan staan.