Lachen maar! Griepspuit werkt efficiënter als je blij bent

thinkstock
Oudere mensen die voor hun jaarlijkse griepspuit naar de dokter gaan, zorgen er maar beter voor dat ze wat goedgezind zijn. Met brede glimlach die griepspuit laten zetten, zou het effect van die spuit vergroten. Dat concluderen Britse onderzoekers uit een experiment met een groep 65-plussers die de spuit lieten zetten.

Een griepvaccin is geen garantie om het virus niet op te lopen, want bij oudere mensen blijft de werking in 50 tot 80 % van de gevallen uit. Meer dan 90 % van de dodelijke slachtoffers van het griepvirus wordt veroorzaakt in de oudere leeftijdscategorie. Hoe kan je jezelf dan extra beschermen? Door een brede glimlach, zo blijkt. Wetenschappers ontdekten dat goed in je vel zitten de kansen op een succesvoller vaccin meer vergroot dan sporten, genoeg slapen of gezond eten. Je maakt meer antistoffen aan wanneer je een goed humeur hebt, wat je immuunsysteem ten goede komt, klinkt het. 

Goed in je vel
Een onderzoeksgroep onder leiding van Kavita Vedhara, professor gezondheidspsychologie aan de universiteit van Nottingham, analyseerden een groep van 138 proefpersonen tussen 65 en 85 jaar oud. De deelnemers moesten hun slaappatroon, eet- en beweeggewoonten bijhouden in een dagboek, en ook hoe goed ze zich voelden. Door middel van bloedtesten werd het effect op het immuunsysteem van deze verschillende factoren gemeten. De enige factor die bleek bij te dragen tot een succesvoller vaccin, was die laatste, aldus de onderzoekers. "We gaan nu verder op zoek naar hoe we dit effect zelf in gang kunnen zetten, door mensen voor hun vaccin iets grappigs te laten zien of beluisteren," aldus Vednara.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Birgit Cee

    Ondanks een griepspuit kan men wel getroffen worden maar niet geveld door griep. Het loont echt wel de moeite er een te zetten :-)

  • Sophie Bellens

    Ik neem die spuit al sinds ze bestaat en heb nog nooit een griep gehad en dat zelfs terwijl andere gezinsleden in huis plat lagen van de griep en niet gevaccineerd waren.Dus zo slecht zal het wel niet zijn dan.

  • Ka Ka

    Al 2 jaar niet ziek sinds ik de spuit niet heb genomen. De 2 jaren ervoor had ik ze wel genomen en was ik wel telkens ziek. Voor mij is dat zever gedaan voor eens en altijd.