Exclusief voor abonnees

Laat naar je boezem kijken: het hoe en waarom van de mammografie

Getty Images
Voor de ene vrouw is het onprettig, voor de andere zelfs pijnlijk: een mammografie. Het onderzoek blijft een hard wapen in de strijd tegen borstkanker. Maar is het waterdicht? Bestaan er alternatieven? Wat zijn de nadelen? En is het pletten van onze boezem écht nodig? Een kritische inkijk. 

Je hebt 2% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tiziana Troukens

  Het hoeft niet al zo groot te zijn tegen dat je het ontdekt. Mijn grootmoeder had het, en Makar heeft aan mijn moeder getoond en uitgelegd hoe je dat visueel kan zien nog voor je het “bolletje” voelt. Jaren later zag ze een visuele verandering, die zelfs ik of mijn vader nauwelijks zagen... ze was er op tijd bij. Bedankt dokter Makar.

 • Andrea Hauterman

  Ik ben 53 jaar oud en ga al jaren naar de Mammografie. Dat duurt maar even en is echt niet bijzonder pijnlijk. De om de 2 jaar plaatsvindende screenings vanaf 52 jaar zijn onvoldoende, omdat er geen echografie erbij gedaan wordt. En inderdaad, als je het zelf voelt, is het meestal al te laat.Dus beste vrouwen, de middelen zijn er, maak er dan a.u.b. ook gebruik van!

 • Nancy De Mol

  De opleg van een punctie is 175€, zelf te betalen en onaangenaam. Zo goedkoop is onze zorgsector.