Kwartiertje wandelen vermindert uw zin in zoetigheid

Voor wie hunkert naar chocolade, kan een korte wandeling soelaas bieden.
THINKSTOCK Voor wie hunkert naar chocolade, kan een korte wandeling soelaas bieden.
Doet stress u hunkeren naar chocolade? Dan hebben Oostenrijkse onderzoekers goed nieuws voor u: een korte, fikse wandeling vermindert de zin in zoete snacks, zelfs voor de grootste chocoladefanaten onder ons.

Eerder onderzoek had al aangetoond dat intens sporten de verleiding van chocolade doet afnemen bij mensen met een normaal gewicht. Een onderzoeksteam onder leiding van Larissa Ledochowski van de universiteit van Innsbruck in Oostenrijk ging nu de effecten na bij mensen met overgewicht.

De 47 proefpersonen gaven aan dat ze dagelijks gesuikerde, calorierijke snacks verorberden, zoals chocolade. Vooral in stresserende situaties is het vaak moeilijk om aan de verleiding te weerstaan. Het experiment vond plaats na drie dagen van chocolade-onthouding.

De vrijwilligers werden in twee groepen verdeeld: de helft van hen maakte een fikse wandeling van 15 minuten op een loopband. De anderen werden gevraagd even lang stil te zitten. Nadien moesten ze de gekende Stroop-taak voltooien, waarbij bijvoorbeeld de woorden 'groen' en 'rood' in een andere kleur worden weergegeven en je de juiste kleur moet benoemen. Van deze test is aangetoond dat ze een hoog stressniveau opwekt.

'Een korte wandeling vermindert de hunkering naar snacks, zelfs bij mensen met overgewicht die onder druk staan en snoep binnen handbereik hebben'

Onderzoekers universiteit van Innsbruck
rv

Daarna kregen alle deelnemers een aantal gesuikerde snacks aangeboden. Ze werden gevraagd hun favoriete snack uit de verpakking te nemen en 30 seconden vast te houden, zonder de snoep op te eten. Gedurende het hele proces werd gemeten in welke mate ze naar de snack hunkerden, op basis van emotionele opwinding, hartslag en bloeddruk.

Fysieke inspanning op gevoelige momenten

De onderzoekers stelden vast dat de Stroop-test de stress inderdaad deed toenemen, wat de hunkering naar snacks verhoogde. Maar dit effect was minder uitgesproken bij de personen die net een korte wandeling hadden gemaakt. Het openen en vasthouden van de snacks verhoogde hun zin in snoep, maar die reactie werd afgezwakt door intens te bewegen.

"Een wandeling van amper 15 minuten vermindert de hunkering naar gesuikerde snacks, zelfs bij mensen met overgewicht die onder druk staan en snoep binnen handbereik hebben", besluiten de onderzoekers in het vakblad PLOS One. "Wanneer het eten van calorierijke snacks een gewoonte geworden is, kan het waardevol zijn korte fysieke inspanningen aan te moedigen om de verleiding te doen afnemen op momenten waarop men er het meest gevoelig voor is."