Kwart overlevers huidkanker gebruikt geen zonnecrème

thinkstock
Meer dan een op de vier mensen die te maken krijgen met huidkanker gebruiken daarna nog steeds geen zonnecrème. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Meer nog: 2,1 procent blijft zelfs onder de zonnebank gaan, hoewel eerdere studies een link blootlegden met de ontwikkeling van huidkanker.

De resultaten komen uit een nationaal Amerikaans gezondheidsonderzoek uit 2010, waarbij 27.120 mensen werden ondervraagd. Maar liefst 27,3 procent van de overlevers van huidkanker bleken nog steeds geen zonnecrème te gebruiken. Ter vergelijking: 35,4 procent van de algemene bevolking doet dat ook niet.

De overlevers van huidkanker bleken wel meer in de schaduw te blijven dan degene die er nooit mee in aanraking kwamen. "Maar toch zijn de resultaten schokkend", vindt dr. Anees Chagpar van de Yale School of Medicine. "We verwachtten dat de overlevers extreem beschermend zouden zijn, omdat we weten dat de blootstelling aan de zon en bruinen het risico op een tweede melanoom verhoogt", zei ze aan Today.com.

Bewust?
Huidkanker is tegenwoordig aan een opmars bezig. "Dat hangt samen met allerlei factoren", weet dr. Jack Jacoub. "Een daarvan is de perceptie van de huidige samenleving dat een bruin kleurtje een teken van gezondheid en aantrekkelijkheid is. Het doet ons afvragen of mensen wel op de hoogte zijn van de gevaren en er bewust voor kiezen om ze te negeren."

Volgens dr. Ali Hendi van het Georgetown University Medical Centre is er duidelijk meer nood aan informatie. "Want als melanomen vroeg ontdekt worden, dan zijn ze goed te genezen", weet hij.

Verslaafd
Hij gelooft dat mensen die blijven zonnebaden na huidkanker misschien wel verslaafd zijn aan de zon. "Je kan verslaafd zijn aan bruinen. Zonnestralen kunnen een euforisch effect hebben op het brein zoals andere verslavende middelen." Je kan het dus vergelijken met mensen die blijven roken na de diagnose van longkanker, omdat ze verslaafd zijn aan de nicotine.

Berusting
Maar volgens psycholoog dr. Tony Farrenkopf uit Portland is er een heel andere verklaring voor het fenomeen. Hij denkt dat mensen die blijven zonnen na huidkanker te maken krijgen met een gevoel van berusting. "Ze zeggen: ik heb het al overwonnen, dus wat kan mij nog overkomen? Een foute stelling, want een persoon met een melanoom heeft negen keer meer kans op een tweede geval van huidkanker."