Kurkuma: wondermiddel tegen borstkanker of net niet?

Getty Images/iStockphoto
Supplementen op basis van ­kurkuma bevatten de stof curcumine. Er wordt onder meer beweerd dat deze supplementen het risico op het terugkeren van kanker verminderen bij vrouwen die borstkanker overleefden. Toch raden oncologen het niet aan om kurkumasupplementen te nemen. “Het gaat hier vaak over studies die uitgevoerd zijn op celculturen of in dierexperimenten. Ze zijn nooit onderzocht bij kankerpatiënten”, aldus het team oncologie van het UZ Leuven. 

Uit een recente studie van onderzoekers van het Nederlands ­Kankerinstituut Rotterdam is ­aangetoond dat ‘een hoge dosis curcumine’ de bloedspiegels van tamoxifen en endoxifen (medicatie die gegeven wordt tegen borstkanker, red.) kan beïnvloeden, ­waardoor het mogelijk een verminderend effect kan hebben op de werkzaamheid van die producten. Toch is er verder klinisch onderzoek nodig volgens de oncologen. “Vermoedelijk is de klinische impact niet zo groot, maar gezien de onzekerheid raden wij zeker niet aan om kurkumasupplementen te nemen.”

“Er zijn geen aanwijzingen dat ­gebruik van kurkuma als smaakmaker en kleurstof in de maaltijden onveilig is bij gebruik van tamoxifen. De hoeveelheid aanwezige curcumine is klein en wordt in het lichaam van de mens snel inactief gemaakt (door de darmcellen en lever), waardoor het zijn eventuele werking verliest. Je zou dagelijks al zeker 60 gram kurkuma moeten gebruiken, wat neerkomt op drie potjes kurkumapoeder, om de risicodosis curcumine binnen te krijgen”, gaan de oncologen verder.

Maar kruiden en planten mogen dan wel natuurlijke producten zijn, ze zijn lang niet altijd zonder gevaar. “Sommige kruidenpreparaten ­kunnen de werking van bepaalde chemotherapeutica ondermijnen. De controle op de supplementen is vrij beperkt. Een voedingssupplement is geen geneesmiddel en hoeft dus niet aan dezelfde wetenschappelijke eisen te voldoen.”
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rachel Cousse

  Denk er ook zo over, de vreselijke ziekte kanker, die enorm vele mensen en gezinnen treft, is één van de grootste bronnen van inkomsten, stel dat daar een (goedkope) remedie voor bestaat dan verliest de medische wereld miljarden,,,,per jaar. Sinds mijn kindertijd wordt er geld opgehaald voor kanker, maar na al die jaren, in deze moderne tijd, nog steeds niets definitiefs gevonden ???? Ik heb hier zeer dikke twijfels over.

 • Remi Verbeke

  Welke dikke vette zever, wat worden ze toch bang van de natuur, dit heeft niets met de bekommering en bescherming van hun medemens te maken maar met het beschermen van hun bankrekening

 • Patrick De Maeyer

  Kurkuma werkt in elk geval al ontsteking remmend

 • Peter van Nieuwpoort

  Ik ben geen voorstander van allerlei kruiden maar, sommige werken echt. Dat de medicijnenmaffia, inclusief allerlei artsen, overheid en specialisten hierop tegen zijn is begrijpelijk. Kruiden groeien namelijk makkelijker in een potje dan de chemisch gemaakte medicijnen. Stel je voor dat, men zelf zijn natuurlijke geneesmiddelen maakt dan, verdienen die "specialisten" niets.