Kunstmatige zoetstoffen toch niet zo goed voor de lijn?

Thinkstock
Ze werden gepresenteerd als de redders van ons dieet: een zoete smaak en toch geen calorieën en gezondheidsproblemen. Al komen wetenschappers daar nu steeds meer op terug. Zo blijkt uit recent onderzoek dat de valse suikers tot overgewicht kunnen leiden bij kinderen.

Sinds de opkomst van lightproducten is het al aspartaam, sucralose en stevia dat de klok slaat. Op het eerste zicht een goede manier om overgewicht te bestrijden, maar recente onderzoeken vinden steeds meer bewijs voor het tegendeel.

Zo onderzocht Meghan Azad, professor in de pediatrie aan de universiteit van Manitoba (Canada) de effecten van artificiële zoetstoffen bij zwangere vrouwen. Ze bestudeerde data van meer dan 3.000 moeders en hun kinderen. Wat bleek: de zwangere vrouwen die vaker naar 'valse' suikers grepen, hadden dubbel zoveel kans op een kind met overgewicht of obesitas. Dit effect bleef significant, ook als zaken zoals borstvoeding of roken tijdens de zwangerschap mee in rekening gebracht werden.

Lichaam bedriegen
Ook bij vorig onderzoek bleek er een link te zijn tussen suikervervangers en overgewicht, zowel bij dieren als bij mensen. Hoewel ze geen of weinig calorieën bevatten, wegen mensen die ze gebruiken vaak meer dan mensen die ze niet in huis halen. Wetenschappers vermoeden dat de zoetstoffen niet direct tot een gewichtstoename leidt, maar dat we ons lichaam wel om de tuin leiden zo. "Als we bijvoorbeeld Stevia eten", aldus Azad. "Stimuleren we wel ons brein op dezelfde manier als suiker. Ons lichaam bereidt zich voor op de calorieën die we zullen opnemen en de pancreas maakt insuline aan. Wanneer die calorieën dan niet komen, verlangt ons metabolisme daarnaar. We gaan ze dan onbewust opzoeken om die 'honger' te stillen."

Met andere woorden: de kunstmatige zoetstoffen geven ons de neiging om onbewust meer calorieën te eten op andere vlakken. Omdat ons lichaam ook steeds minder zal reageren op de zoetstoffen, omdat het op termijn beseft dat er geen calorieën meer komen, zal de pancreas minder insuline produceren. "We bedotten ons lichaam, en ooit zal ons lichaam dat inzien. Daarna zal het gewoon niet meer reageren."

Thinkstock