Kun je op latere leeftijd lactose-intolerantie ontwikkelen?

Getty Images
Anno 2018 is het bijna hip om gevoelig, intolerant of allergisch te zijn aan lactose. Koffie wordt massaal met amandel- of havermelk besteld, want zuivel drinken of eten zou tot klachten als buikkrampen diarree en winderigheid leiden bij velen. Ook al hadden ze daar vroeger nooit last van. Kan de aandoening écht plots opduiken op latere leeftijd of gaat het hier gewoon om een hype?

Het is algemeen geweten dat er de laatste jaren een allergievrije evolutie plaatsvindt. Zo’n 1,5% tot 3,5% van de wereldbevolking leidt aan een voedselallergie, maar er zijn ook heel wat mensen die hun dagelijkse eetpatroon aanpassen, terwijl ze nergens last van hebben. Ze hadden nooit problemen met kaas eten en melk drinken, maar ze zouden zich nu toch energieker en gezonder voelen zonder lactose. In navolging van celebs en BV’s als Gwyneth Paltrow en Nathalie Meskens. Of lactose überhaupt gezond is, laten we hier nu even in het midden. Dat is een andere discussie. Maar kun je eigenlijk een intolerantie, allergie of zelf gewoon een gevoeligheid ontwikkelen aan lactose op latere leeftijd?

Wat is lactose-intolerantie?

Ons lichaam maakt normaal gezien in de dunne darmwand het enzym lactase aan om lactose te kunnen verteren. Als er niet genoeg lactase wordt aangemaakt, kan de onverteerde lactose niet deftig verteerd worden. In dat geval ben je lactose-intolerant en zal je wellicht te maken krijgen met bepaalde klachten zoals buikpijn en diarree. Al zijn er ook mensen die een tekort aan lactase hebben, maar daar helemaal niets van merken. Als er helemaal geen lactase meer wordt aangemaakt in je lichaam, spreekt men van primaire lactose-intolerantie.

Lactose-intolerantie op latere leeftijd

De meeste mensen denken dat je vanaf je geboorte al lactose-intolerant bent, al is dat eigenlijk net zeldzaam. Als baby krijg je via de moedermelk nog heel veel lactose binnen, waardoor er veel lactase nodig is om dat af te breken. Van zodra je ouder wordt en je ook andere voedingstoffen binnenkrijgt, neemt de productie van lactase automatisch af omdat je er minder nood aan hebt. Gemiddeld kan zo’n vijftien procent van de veertigers in Europa niet alle lactose meer verteren. Dat wil daarom niet zeggen dat je intolerant bent. Maar het kan dus inderdaad zijn dat je klachten krijgt als je bijvoorbeeld plots 3 latte’s drinkt omdat je lichaam het niet meer gewoon is om al deze lactose te verteren.

Daarnaast kan een darmontsteking of –infectie de darmwand beschadigen, waardoor je niet meer genoeg lactase kunt aanmaken. Meestal is dit tijdelijk en kan je weer lactose verdragen van zodra de darmwand hersteld is. Bij een chronische ontsteking- of ziekte zoals Crohn of Colitis Ulcerosa, kan de darmwand zich meestal niet meer herstellen waardoor de lactose-intolerantie blijvend is. De kans dat je als volwassene lactose-intolerantie ontwikkelt, is kortom klein. Maar het is wel degelijk mogelijk.
4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Peter Buyck

  Laat staan dat cafeïne ook purgerend kan werken... We denken misschien ach van die koffie met melk moet ik naar het toilet maar we vergeten dat we de avond voordien alcohol, room, roomijs en andere vetten tot ons namen... En veel groenten is veel stoelgang...

 • Ferdinand Engelbeen

  Er is overigens een groot verschil tussen Noord-Europese volkeren (waar ook volwassenen veel melk en melkproducten gebruiken) en Aziatische: De meeste Aziaten ontwikkelen lactose intolerantie al op jonge leeftijd: er wordt al snel geen lactase meer aangemaakt. Om die reden wordt in Aziatische landen lactase toegevoegd aan melkproducten zoals ijs.

 • Rudi De Groof

  Een moderne tijd ziekte. Stel voor dat je geen enkele allergie hebt, geen intolerantie voor iets, geen PTSS, .... je hoort nergens meer bij. Dan ben je een outcast, een zonderling ...

 • pierre freedom

  Idd. En dat is niet plezant als je je niet wil aanpassen aan dat hipster gedoe. Maar het moet.