Exclusief voor abonnees

Kun je afvallen zonder er ouder uit te gaan zien? Onze experts geven antwoord

-
Getty Images -
Eindelijk enkele kilo’s minder op de weegschaal. Die broek spant minder, dat T-shirt kan in een maatje kleiner gekocht worden. Maar soms is dat maatje minder niet alleen positief. Kun je afvallen zonder er ouder uit te gaan zien?

Voedingsdeskundige Nicole de Roos: “Als je (veel) gewicht verliest, verdwijnt er niet alleen vet van buik, billen, en benen, maar ook van lichaamsdelen die wél wat gevulder mogen blijven. Ook je gezicht verliest vetweefsel, waardoor de huid losser en slapper wordt. Het lijkt dan alsof je versneld ouder bent geworden. In welke mate dit gebeurt hangt af van je leeftijd, de hoeveelheid gewicht die je verliest en de snelheid waarmee dat gebeurt.” 

“Snel gewichtsverlies na een maagverkleining kan leiden tot een verouderd gezicht, zo erg dat in sommige gevallen een facelift nodig of wenselijk is. Kun je hier iets tegen doen? Langzaam afvallen waarbij je stap voor stap minder en gezonder eet heeft minder gevolgen voor je gezicht dan een crashdieet. Je huid jong proberen te houden met supplementen en dure crèmes werkt niet. Houd je gezicht uit de volle zon, blijf uit de buurt van sigarettenrook en zorg dat je vitamines binnenkrijgt in de vorm van groenten en fruit, noten en plantaardige olie.”

Maar ‘even’ afvallen zit er voor veel mensen niet in. Dat is een lang ingewikkeld proces, aldus professor Samyah Shadid, kliniekhoofd endocrinologie en stofwisselingsziekten aan het Universitair Ziekenhuis Gent. “Overtollig gewicht kwijtraken is om een heleboel redenen lastig. Eten is overal en altijd beschikbaar. Buiten dat je actief je best moet doen om calorieën te verbranden, moet je ook actief je best doen om die calorieën er niet weer bij te eten. We worden op bijna ieder moment van de dag verleid, ook al hebben we geen trek.”

Nicole de Roos
Koen Verheijden Nicole de Roos

Genen en stress

Over een ding zijn de wetenschappers het eens: wie wil afvallen, moet minder energie innemen dan hij verbruikt. Op die manier zal het lichaam de energievoorraad in ons vetweefsel gebruiken.

“Maar de plaatsen waar dat eerst gebeurt, heb je jammer genoeg niet in de hand”, zegt voedingsexpert Hella van Laer. “Dat is genetisch bepaald. Bij sommige mensen die aan hun lijn werken zie je dat meteen aan hun gezicht. Anderen krijgen sneller een slanke buik. Dan moet je vooral geduld hebben: iedereen die zich een gezonde levensstijl aanmeet, zal zien dat het overtollige buikvet na een tijdje zal afnemen.”

Lees ook binnen HLN+:

Waarom je een buikje krijgt van stress en andere feiten: zo raak je wel verlost van vet op buik en heupen

Met deze buikspieroefeningen raak je sneller verlost van je buikvet

Hoe pak je ‘love handles’ aan en heeft een bierbuik nu echt met bier te maken? Lieven Maesschalck en zijn team geven advies over probleemzones
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.