Kom op tegen Kanker vraagt meer aandacht voor leven na kanker: "Want genezing betekent niet dat klachten verdwijnen"

thinkstock
Kom op Tegen Kanker (KOTK) roept de overheid op meer werk te maken van een betere nazorg voor kankeroverlevers. Want een genezing betekent niet dat de klachten verdwijnen, blijkt vrijdag uit een nieuw onderzoeksrapport dat de organisatie vrijdag aan federaal minister voor Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) en Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V) overmaakten.

De groep mensen die kanker overleeft wordt steeds groter, voor de afgelopen tien jaar gaat het om 339.202 mensen in België.

In 2016 deed Kom op Tegen Kanker een oproep aan kankeroverlevers om hun positieve en negatieve ervaringen te delen. Liefst 782 mensen gaven hieraan gehoor, en hun getuigenissen werden gebundeld in het onderzoeksrapport 'Zorgen na kanker'.

Zij gaven aan ook na hun behandeling te kampen met onder meer pijn, extreme vermoeidheid en concentratie- en geheugenproblemen. Dat maakt het voor hen moeilijk om hun leven weer op te pikken.

Te weinig aandacht

KOTK wijst erop dat er bij artsen soms nog te weinig aandacht bestaat voor de levenskwaliteit. "Er moet meer correcte medische info gegeven worden over de gevolgen van de behandeling", zo stelt KOTK-voorzitter Jean-Jacques Cassiman, die onder meer verwijst naar de gevolgen voor het geheugen en het seksleven. Ook de overgang van het ziekenhuis naar de thuiszorg moet veel vlotter, klinkt het.

"Er is een overleving van gemiddeld meer dan zestig procent na kankerbehandelingen, voor die groep mensen moeten we bekijken wat de nodige omkadering moet zijn", reageert De Block. Wel benadrukte ze dat de federale overheid nu al jaarlijks een kleine 47 miljoen euro investeert in multidisciplinaire zorgprogramma's, en volgend jaar start met pilootprojecten rond geïntegreerde zorg.

Vandeurzen zei op zijn beurt dat Vlaanderen verschillende preventieprogramma's kent, en dat de darmkankerscreening gerust "een megasucces" mag genoemd worden. Het rapport bevestigt volgens hem dat de barrières tussen zorg en welzijn moeten worden opgeheven.

De organisatie zal het komende jaar een aantal concrete aanbevelingen uitwerken om de re-integratie en de levenskwaliteit van kankerpatiënten na hun behandeling te verbeteren.


"Er is een overleving van gemiddeld meer dan zestig procent na kankerbehandelingen, voor die groep mensen moeten we bekijken wat de nodige omkadering moet zijn

Maggie De Block, minister voor Volksgezondheid5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sonja Van Brabander

  Van mij 4 jaar geleden.Elke dag nog vermoeid.Ik vergeet veel en kan mij niet altijd concentreren.Dat zijn maar 2 van de vele ongemakken die ik heb.Nooit zal ik nog zijn als voor die stomme ziekte.

 • Geert Heylen

  Je hebt de energie niet meer om alle dagen die rat race aan te gaan!!! Natuurlijk heeft alles met "geld"te maken...anders kon je als kankerpatient of ex-kankerpatient snel een keuze maken om voor kwaliteit te kiezen tijdens de tijd die je nog rest. (Weg van de ego's...)

 • Charlotte Gekiere

  Helaas is dit hier waar, die vermoeidheid blijft, pijn heb ik niet. Ook ben ik gevoeliger geworden voor microben enz. En steeds gecontroleerd worden van ziekenfonds als het wel nog nodig is dat ik nog progressief werk... pfff, een mens die nooit die behandelingen heeft gekregen kan helaas onze vermoeidheid en andere klachten begrijpen.

 • jet booij

  Helaas blijven er veel restverschijnselen over na zware behandelingen. Zelf ben ik nu zeven jaar verder.mijn immuunsysteem is zo aangetast waardoor ik constant een virus oploop. Ook vermoeidheid is een groot probleem. Met name op de werkvloer is dit een onbegrepen probleem. Jet

 • Jurgen Van Den Bergh

  Inderdaad, je komt nooit sterker uit een kankerbehandeling. Tenzij je Lance Armstrong heet natuurlijk en de goedgelovigen probeert wijs te maken dat dat wel zo is en je zuiver op spek met eieren 7 keer de tour de France kunt winnen.