Kokosolie blijkt helemaal niet zo gezond: "Puur vergif"

Kokosolie is helemaal niet zo gezond als gedacht.
Getty Kokosolie is helemaal niet zo gezond als gedacht.
Gebruik je vaak kokosolie tijdens het koken? Volgens een nieuw rapport zou kokosolie helemaal niet zo gezond zijn als je zou denken. Het product zou zelfs schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid.

Professor Karin Michels van de Harvard T.H. Chan School of Public Health hield onlangs een lezing getiteld "Coconut Oil and Other Nutritional Errors" of "Kokosolie en andere voedingsfouten". Tijdens de 50 minuten durende lezing ontmaskerde ze verschillende mythen over het populaire product. Doorgaans wordt kokosolie als een superfood beschouwd. Het product zou namelijk helpen bij het afvallen en de hersenen stimuleren.

De vrouw tracht in de lezing de mythe over het goedje te ontkrachten: "Kokosolie is puur vergif", aldus Michels. "Het is een van de slechtste dingen die je kunt eten." Professor Michel voegde nog toe dat het gevaarlijker is voor ons hart dan reuzel, omdat de olie bijna volledig bestaat uit verzadigde vetzuren die onze bloedvaten kunnen blokkeren. Bovendien is er geen enkel onderzoek dat effectief de gezondheidsvoordelen van kokosolie aantoont.

De woorden van Michels verbaasden heel wat mensen. Toch is het niet de eerste keer dat kokosolie ongezond wordt genoemd. In 2017 voerde de American Heart Association een studie uit waaruit bleek dat 82 procent van het vet in kokosolie verzadigd vet is, waarvan bekend is dat het de "slechte" cholesterol verhoogt en leidt tot blokkades die beroertes en hartaanvallen kunnen veroorzaken .

Soja-, zonnebloem- en maïsolie, bestaande uit meervoudig onverzadigde vetten, zouden goede alternatieven zijn voor kokosolie.

Hieronder kunt u de volledige video van professor Michels (in het Duits) bekijken. 
22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Mark De leeuw

  Gewoon eten wat je wilt, goed naar je lichaam luisteren en alles met mate... Leef zoals je wilt en ervaar zelf of het wel of niet goed voor je is. Al die studies pffff

 • Jessie Thys

  Wat is er wel nog gezond. Denk dat ze het op den duur zelf niet meer weten wat wel en niet gezond is.eerst wordt er gepromoot om iets zoveel mogelijk te eten want is supergezond en dan ineens komen ze af dat het toch slecht is voor de gezondheid. Gewoon genieten van het leven....

 • Selim Tuteleers

  Volledig akkoord met Luc Dewaen

 • Geert Tamsyn

  Dat kokosolie niet gezond is, is geen nieuws, dat is al enkele decennia geweten. Net als palmolie.

 • alfons Detemmerman

  Grappig sommige mensen denken dit te kunnen drinken. Dit is bij kamertemperatuur wel een vaste stof he. Is heel lekker in de bereiding van sommige Afrikaanse of Braziliaanse gerechten of in de Oosterse keuken.