Klimaatopwarming kan onze vruchtbaarheid veranderen

Shutterstock
Als we horen dat koppels vruchtbaarheidsproblemen ondervinden, gaan we er vaak van uit dat de leeftijd van de vrouw een rol speelt. Hoe ouder de mama in spe, hoe moeilijker het kan zijn om zwanger te geraken. Maar volgens een nieuwe studie is er mogelijks nog een andere boosdoener: de klimaatopwarming. 

Het onderzoek - dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke blad Journal of Evolutionary Biology - heeft aangetoond dat het voor sommige diersoorten moeilijker is om zich voor te planten als het zéér warm weer is. In deze specifieke studie hebben de wetenschappers nachtvlinders bestudeerd. De insecten werden blootgesteld aan verschillende temperaturen, variërend van 20 tot 33 graden Celsius, totdat ze klaar waren om te paren. Hoe hoger de temperatuur, hoe minder effectief de sperma van de mannelijke motten was. 

Op zich is dat niet onlogisch, stelt hoofdonderzoeker Graziella Iossa. “Het is algemeen geweten dat testikels van mannen - en bij uitbreiding mannelijke zoogdieren - zich buiten het lichaam bevinden omdat de lichaamstemperatuur iets te heet is voor het sperma. Deze studie suggereert dat mannen nog sneller onvruchtbaar kunnen worden dan vrouwen als er sprake is van extreme temperaturen of hittegolven.” 

Een kleine nuance: de studie werd uitgevoerd bij motten. We kunnen dus niet meteen dezelfde conclusie doortrekken naar mannen. Tijdens een hittegolf kunnen wij bijvoorbeeld wegvluchten naar onze woonst of werkplek met een aangename, verfrissende airco. Desondanks bestaat er ander onderzoek dat de link tussen de klimaatopwarming en vruchtbaarheidsproblemen lijkt te bevestigen. 

Zweterig lijf

Vorig jaar hebben wetenschappers van de Universiteit van Californië - Los Angeles Amerikaanse geboortedata van de laatste 80 jaar onder de loep genomen. Professor Alan Barreca en zijn onderzoeksteam merkten dat er 9 maanden na een hittegolf steevast minder kinderen werden geboren. Je zou spontaan kunnen denken dat het warme weer an sich het liefdesleven belemmerde. Mensen komen immers meer buiten en ‘s avonds heb je maar weinig zin om een zweterig lijf tegen je aan geduwd te krijgen. Maar dat klopt niet, meent Barreca. Uit zijn eerdere studies blijkt immers dat koppels net meer geneigd zijn om te vrijen bij hoge temperaturen. Hij vermoedde destijds al dat de extreme temperaturen een negatief effect kunnen hebben op de vruchtbaarheid bij mannen. 

Het klinkt aannemelijk, maar er is nog meer onderzoek nodig om de link te bestuderen. Zeker in het kader van klimaatopwarming, dat in de toekomst steeds vaker voor extreme weersomstandigheden zal zorgen. 
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mo Biraja

  Ja in Afrika is het heel warm en daar is een bevolking explosie , theorie klopt langs geen kanten Dit is pseudowetenschap wij zijn geen motten

 • Emi De graeve

  als we dit niet geloven, maken ze ons weer wat anders wijs.

 • Eva De Gieter

  En de leeftijd van de vrouw is anders het enige dat er voor kan zorgen dat een koppel moeilijk of niet zwanger geraakt? Aandoeningen als PCOS, endometriiose, vroegstondige menopauze, baarmoederkanker, cystes, traag sperma, te weinig actief sperma... dat zijn allemaal fabeltjes of wat?!

 • isabel da silva

  Hoe verklaard dit fenomeen het feit dat vrouwen en mannen in de arme , warme , landen kweken als konijnen ? Mijn reactie zal zeker weer niet gepubliceerd worden , want te gevoelig . A.u.b. houdt ons niet allemaal voor onozel !

 • René Verhoeven

  Dat de natuur maar vlug eens ingrijpt door de mens onvruchtbaar te maken, dan pas zullen de problemen vanzelf afnemen als we met veel minder zijn op de wereld! Maar de mens is zo egoïstisch dat hij er alles zal aan doen, ook tegen de natuur in om zijn kindereis in te willigen, het wordt de ondergang!