Kleurstof karamel is niet zo onschuldig als ze lijkt

thinkstock
Karamel zoals die wordt teruggevonden in frisdranken en voedingsmiddelen is niet onschadelijk, stelt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) vandaag in een persbericht.

Aan het basisrecept van karamel - suiker gesmolten in water - worden vaak ammoniak, sulfieten of beide toegevoegd. Daardoor krijgt karamel "een warme kleur en overheerlijke geur en smaak", stelt het WIV-ISP. Nadeel is dat bij het opwarmen nieuwe, "neomorfe" stoffen ontstaan, die in grote dosissen schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Vier van die neomorfe stoffen met toxisch vermogen werden onderzocht door het WIV-ISP.

Alle vier de stoffen worden ervan verdacht tot nefaste gevolgen te leiden. THI is een stof die de immunitaire reacties van het organisme belet te werken zoals het hoort, 2-MEI en 4-MEI zijn geklasseerd als "mogelijk kankerverwekkende stoffen" en 5-HMF heeft een hoog toxicologisch vermogen.

De concentratie van die stoffen wordt wel gemeten bij de productie van karamel, maar niet meer wanneer de karamel in de voedingsmiddelen is verwerkt. De Europese regelgeving schrijft een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van neomorfen in karamel voor, maar voor neomorfen in het uiteindelijke voedingsmiddel zijn er enog geen drempelwaarden.

Uit onderzoek van het WIV-ISP blijkt dat die neomorfen ook in een dertigtal geteste voedingsproducten, zoals frisdranken, bieren en sauzen, zitten. "Uit eerder onderzoek is gebleken dat die neomorfen voor volwassenen weinig risico inhouden. Hoe dat bij kinderen, die veel verwerkte producten consumeren, zit, is nog onduidelijk. Daarvoor, en ook om een drempelwaarde te bepalen, is nog meer onderzoek nodig."

"Onnodige ongerustheid"
De federatie van de voedingsindustrie Fevia benadrukt dat karamel wel degelijk veilig is. "Karamel is een van de meest onderzochte voedingsbestanddelen", zegt Fevia. "Verschillende agentschappen voor de veiligheid van de voedselketen, waaronder de European Food Safety Authority (EFSA), zeggen dat er vandaag geen enkele reden is om de veiligheid van karamel in twijfel te trekken."
    
Fevia juicht bijkomend wetenschappelijk onderzoek uiteraard toe maar roept op om de resultaten ervan op een correcte en verantwoordelijke manier te communiceren en geen onnodige ongerustheid te zaaien. De federatie zal dit in ieder geval nader bespreken met de bevoegde beleidsverantwoordelijken, luidt het.

De kleurstof is onder andere in frisdranken te vinden.
thinkstock De kleurstof is onder andere in frisdranken te vinden.



Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.