Kinderen van rokende ouders zijn dikker

THINKSTOCK
Kinderen van rokende ouders zijn dikker. Op hun tiende hebben ze een bredere taille dan hun leeftijdsgenoten. Canadese onderzoekers richtten zich op kinderen van wie de ouders al van jongs af in hun nabijheid rookten. Op hun tien jaar blijken ze een bredere taille en een hoger BMI te hebben.

"Op hun tiende hadden kinderen die met tussenpozen of voortdurend aan rook waren blootgesteld, meer kans op een taille die tot 1,5 centimeter breder was dan die van leeftijdsgenoten", zegt Linda Pagani van de Universiteit van Montreal, die de studie leidde. "En hun BMI kon 0,48 tot 0,81 punten hoger liggen. Dit potentieel verband is bijna net zo groot als de invloed van roken als je zwanger bent."

Cruciale fase
De gewichtstoename vindt plaats in een cruciale fase in de ontwikkeling van het kind. Daardoor kan het kind daar later nog de gevolgen van ondervinden. Het roken heeft onder meer een negatieve invloed op de ontwikkeling van de hersenen van het kind.

Wereldwijd wordt 40 procent van de kinderen blootgesteld aan tabaksrook in hun eigen huis.

Over het verband tussen roken in de nabijheid van kinderen en obesitas bestonden al cijfers, maar die zijn wellicht een onderschatting omdat ouders uit schaamte niet de juiste informatie geven over hun rookgedrag, zegt Pagani.

6 miljoen doden
In veel landen daalt het aantal rokers. Maar de problemen verplaatsen zich nu naar opkomende economieën. Jaarlijks sterven er naar schatting 6 miljoen mensen als gevolg van roken, inclusief 600.000 mensen de "meeroken".

Voor haar onderzoek maakte Pagani gebruik van de Quebec Longitudinal Study of Child Development, een enorme hoeveelheid gegevens over kinderen in de Canadese provincie Québec.

Wereldwijd wordt 40% van de kinderen blootgesteld aan tabaksrook in hun eigen huis