Kinderen gezond leren eten? We kunnen iets leren van ... McDonald's

thinkstock
Het is niet altijd even makkelijk om je kroost met een brooddoos vol gezonde groentjes naar school te sturen. De kans is namelijk groot dat die brooddos even vol weer mee naar huis komt. Maar er is wel degelijk een manier om te zorgen dat je kind ook op school gezonde voeding binnen krijgt. En daarvoor moeten we in de leer gaan bij ... McDondald's, jawel.

Een recent onderzoek op Amerikaanse scholen wees uit dat de McDonald's methode ervoor zorgt dat de gezonde maaltijden op school met maar liefst 300% meer gekozen worden dan voorheen.

Happy Meal
Hoe dat kan? Heel simpel: door kleine speelgoedjes en andere hebbedingen (à la Happy Meal) bij een voedzame maaltijd te geven, wordt die maaltijd meteen een stuk populairder bij de kinderen.

Voor hun onderzoek pasten de wetenschappers de verschillende lunchopties in de school enigszins aan. In de eerste fase kregen de gezonde maaltijden een groen smiley icoontje. Na verloop van tijd introduceerden ze een speciaal menu, genaamd de 'Power Plate'. Dat menu bestond uit verschillende gezonde voedingsmiddelen én een speciaal 'cadeautje' zoals plaktattoos, stickers of kleine strandballen.

Marketing gericht op kinderen
De toevoeging van de cadeautjes hadden een grote invloed op de keuze van de kinderen. De verkoop van magere melk steeg van 7,4% naar 48%, terwijl de verkoop van chocolademelk achteruit ging. Ook de verkoop van fruit steeg met 20% en de groentenverkoop ging zelfs met 62% omhoog. Na drie maanden was de verkoop van de zogenaamde 'Power Plate' verdriedubbeld.

Eerdere studies wezen ook al uit dat zulke marketing die specifiek op kinderen gericht is, kan helpen om gezonde voeding een stuk aantrekkelijker kan maken. Zelfs hele kleine dingen, zoals een sticker van een TV-personage op een appel, zorgen ervoor dat het kind sneller voor gezonde voeding zal kiezen.