Keelkanker door onveilige orale seks voorkomen? Poets je tanden

Thinkstock
Mensen kunnen door hun tanden dagelijks grondig te poetsen de orale vorm van het humaan papillomavirus (HPV) voorkomen, dat blijkt uit een nieuwe studie van het Cancer Prevention Research. Een infectie met dit virus kan leiden tot keelkanker.

Een slechte orale hygiëne werd in het verleden al in verband geracht met met hoofd- en nekkanker, maar dit werd nooit gelinkt aan infecties met HPV, aldus Christine Markham en Thanh Cong Bui. "Sinds we weten dat er een groot aantal keelkankers veroorzaakt worden door HPV, wilde we kijken naar het verband tussen een verwaarloosde orale hygiëne en het aantal HPV-infecties", aldus Markham.  

Aantal sekspartners
De twee wetenschappers verzamelden de gegevens van 3.439 deelnemers tussen 2009 en 2010. De deelnemers moesten aangeven hoe vaak ze hun mond hadden gespoeld in de laatste zeven dagen en of ze een tandvleesziekte hadden. Daaruit blijkt dat mensen met een verleden van een slechte orale hygiëne 50 procent vaker met HPV kampten dan degenen met een goede orale gezondheid. Dit was nog steeds het geval wanneer ze ook rekening hielden met andere risicofactoren van HPV zoals een hoog aantal orale sekspartners.

Ingang voor HPV
Hoewel meer onderzoek naar dit onderwerp nodig is, vermoeden de onderzoekers dat een slechte orale hygiëne het makkelijker maakt voor het virus om het lichaam van een patiênt binnen te dringen. "Iemand kan aan HPV blootgesteld worden via orale seks, maar het virus moet nog steeds een weg vinden om het lichaam binnen te dringen. Als je vaker met zweren of ontstoken tandvlees kampt, dan kan het virus makkelijk via een 'deur' binnendringen."

Volgens Markham is het mogelijk om via een goede orale hygiëne te voorkomen dat mensen in contact te komen met het virus. Je tanden poetsen, flossen en twee keer per jaar op controle gaan bij de tandarts kan essentieel zijn voor de preventie van een orale infectie met HPV.