Exclusief voor abonnees

Kat Kerkhofs deelt haalbare fitnessplannen voor een strak lijf

Kat Kerkhofs bundelt de trainingsplannen van haar sportschool Qore in het boek ‘Body Goals’.
Carline Vandercruyssen Kat Kerkhofs bundelt de trainingsplannen van haar sportschool Qore in het boek ‘Body Goals’.
Sinds vorig jaar runt Kat Kerkhofs (30) samen met haar vennoot en personal trainer Marius Gielen het fitnesscentrum Qore in Wilsele. Uit die samenwerking is nu een fitnessboek ontstaan, gericht op wie work-outs zonder personal trainer uitvoert. Wij brengen gedurende een week de beste en meest effectieve oefeningen uit het boek. “Zo voorkom je dat je het te snel opgeeft”, zegt Kat. 

Kat: “In Italië sport ik al lang met een personal trainer omdat dat daar veel meer ingeburgerd is dan hier. In België is dat precies alleen iets voor de elite en dat is jammer, want als je goed wil trainen, doe je dat het best met iemand die er iets van afweet. Als je juridische vragen hebt, neem je toch ook een advocaat? Vandaar dat ik samen met Marius Qore heb opgericht. In ons centrum bieden we persoonlijke begeleiding tegen betaalbare prijzen. Maar omdat we alleen in Leuven een vestiging hebben, kregen we al snel de vraag naar personal training op afstand en of we geen schema’s konden opsturen. Vandaar dat het ons een goed idee leek om onze filosofie en trainingsprogramma’s neer te schrijven, zodat iedereen op die manier zijn eigen persoonlijke begeleider mee kan nemen naar de fitness.”

Maar een boek is natuurlijk nog geen personal trainer...

“Het is the next best thing. Heel veel mensen kopen een fitnessabonnement en geven na twee, drie keer op, omdat ze geen plan hebben. Ze gaan op de loopband staan, doen een buikspieroefening, maar weten niet echt wat ze aan het doen zijn. Ik ging vroeger zelf weleens op YouTube of internet kijken, maar die schema’s waren nooit volledig. Met ‘Body goals’ kan je eerst zelf testen welk sporttype je bent. Aan de hand daarvan kies je een van onze drie programma’s. En dan trek je je sportkleren aan en neem je het boek mee naar de fitness. Aan de hand van foto’s proberen we zo goed mogelijk te tonen hoe je de oefeningen moet uitvoeren. Op die manier word je dus ook begeleid.”

Je bent een groot voorstander van een personal trainer, maar dat is wel een prijzige zaak.

“Bij Qore betaal je 99 euro per maand om één keer per week onder begeleiding te komen trainen. Dat valt dus nog mee, zeker als je de kosten kan delen met vriendinnen en in een klein groepje traint. Hier komen zelfs studenten en die hebben per definitie niet veel geld. We leven ook in een tijd waarin mensen bereid zijn om financiële middelen te investeren in hun uiterlijk. Dan kan je die beter aan een personal trainer spenderen dan aan vermageringspillen of hulpmiddeltjes die niet werken. In de fitness ben je tenminste gezond bezig.”

Geef je zelf ook trainingen?

“Nee, dat laat ik liever over aan onze profs. Maar ik probeer hier wel één keer per week te zijn. Dries (Mertens, Kats echtgenoot, red.) en ik hebben een systeem waarbij ik naar België kom als hij weg is voor het voetbal. Als hij s zomers bijvoorbeeld een maand niet thuis is, ben ik hier elke dag.”

Ik sport maar zelden samen met Dries. Alleen op vakantie gaan we weleens samen lopen. Ik ben dan na tien minuten dood. En dan zegt hij: ‘Allez, ik ben nog maar juist opgewarmd’

Is dat heen-en-weergereis niet ontzettend zwaar?

“Mijn mama zegt dat ook, maar ik ben dat gewend. Als ik wil werken en zelf iets bereiken, moet ik er iets voor over hebben. Als ik in Napels ben, ben ik er volledig voor Dries, want daar heb ik geen job. Maar als hij weg is, kan ik me op Qore storten. Het lijkt me erger voor mensen die alles in één dag moeten proppen: én hun job én hun partner én hun sport... Bij mij is alles netjes verdeeld. Een stuk makkelijker, denk ik.”

Ben jij altijd zo sportief geweest of komt dat door je echtgenoot?

“Ik heb altijd gedanst, maar tijdens mijn studententijd was ik wat aangekomen en voelde ik me niet zo goed meer in mijn vel. Op mijn 23ste ben ik meer gaan sporten. Het sportvirus is er dus niet per se door Dries gekomen. Maar ik beken: als je elke dag gaat slapen naast iemand met een sixpack, krijg je vanzelf wel motivatie om te sporten.” (lacht)

Hoe vaak sport jij?

“Drie keer per week. Ik ben geen freak en ga nog vaak met tegenzin naar de fitness. Ik wissel fitness af met lopen. In Napels doe ik dat graag met mijn hond, Juliette. We hebben dat al zo vaak gedaan dat zij daar helemaal op ingesteld is. Ik sport dus maar zelden samen met Dries. Alleen op vakantie gaan we weleens samen lopen. Ik ben dan na tien minuten dood en dan zegt hij: ‘Allez, ik ben juist opgewarmd!’ (lacht) Maar sinds ik fitness, merk ik wel dat ik beter mee kan. Dries is één keer bij Qore komen trainen en was aan het zweten als een rund. Maar hij sport anders natuurlijk. Hij mag niet te veel spieren kweken omdat hij licht moet blijven.”

Let je ook op je voeding?

“Niet echt, want ik eet supergraag. Eigenlijk sport ik om te kunnen eten. (lacht) Ik ben dol op frieten en hamburgers, al probeer ik daar zoveel mogelijk af te blijven. Ik snap niet hoe mensen zonder koolhydraten kunnen leven. Ik heb dat een paar keer geprobeerd en dan krijg ik zulke honger­aanvallen dat ik nóg ongezondere dingen begin te eten. Ik eet meestal gewone Vlaamse kost, met veel groenten. En als ik op restaurant ga, zal ik eerder vis nemen dan pasta. Op die kleine dingen let ik wel.”

Ben je erg met je uiterlijk bezig? Al die voetballersvrouwen zien er immers altijd zo perfect uit.

“Natuurlijk wil ik er ook goed en strak uitzien, maar ik ben geen babe en geen model. Als er een EK of WK is, worden de voetballersvrouwen wel­eens in de media voorgesteld en daar staan dan van die schitterende opschriften boven de foto’s: ‘de sexy vrouw’, ‘de stoeipoes’... Bij mij staat er altijd ‘de sympathieke’. (schatert) Dries en ik moeten daar enorm om lachen. Die andere vrouwen zijn prachtig en stoppen er veel tijd en geld in om er zo uit te zien, maar ik ben nonchalanter. Ik sport vooral voor mijn gezondheid, om me goed te voelen, niet omwille van het schoon­heids­ideaal.”

Tot slot, op welk lichaamsdeel ben jij het meest trots?

“Mijn billen! Een sixpack zal ik nooit hebben, maar mijn billen kan ik door te trainen heel mooi gevormd krijgen.”

(lees verder onder de foto)

‘Body Goals’, Kat Kerkhofs & Marius Gielen. Borgerhoff & Lamberigts. € 24,99.
Borgerhoff & Lamberigts ‘Body Goals’, Kat Kerkhofs & Marius Gielen. Borgerhoff & Lamberigts. € 24,99.

Vanaf vandaag tot en met 4 mei kan je een week lang trainen met Kat. Volg hier haar workout met alle tips en tricks (gratis voor abonnees).

Hoe voorkom je dat je na drie weken in de fitness weer opgeeft? Kat: “Ga nooit sporten zonder plan”
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Bert Verhaegen

    Kat Kerkhofs is geen personal trainer, dus hoef ik haar oefeningen ook niet. Dit is gewoon munt slaan uit bekendheid omdat haar man toevallig een voetballer is.