Kan je niet tegen eetgeluiden? Dan ben je waarschijnlijk een genie

shutterstock
Word je woest als iemand naast je een appel of zak chips eet? Dan is de kans groot dat je last hebt van misofonie, oftewel 'haat van geluiden'. Best vervelend, al blijkt nu uit een onderzoek van Northwestern University dat mensen met misofonie weleens genieën zouden kunnen zijn.

Gemiddeld zes tot zeven procent van de mensen heeft ernstig last van misofonie. Ze ervaren gevoelens van irritatie, woede en zelfs haat als iemand in hun beurt opvallende geluiden maakt, in de meeste gevallen eetgeluiden. Sommigen mensen lijden er zo erg onder, dat ze niet meer buiten kunnen komen. Nederland is tot nu toe het enige land in Europa waar een behandeling voor misofonie wordt aangeboden.

Uit een onderzoek van Nortwestern University blijkt nu dat mensen met een extreem hoge mate van creativiteit vaak geen achtergrondgeluiden - inclusief het geluid van kauwende mensen - kunnen uitzetten in hun hoofd. Deelnemers aan het onderzoek die al het meest hadden bereikt in hun leven, hadden het er ook het moeilijkst mee.

De onderzoekers concluderen in een artikel in The Telegraph dat dit natuurlijk niet wilt zeggen dat iedereen met misofonie een genie is, maar dat er wel degelijk een verband bestaat tussen de twee. Dat gaan ze alvast verder onderzoeken aan de Northwestern Univeristy.